StoryEditor

Na cestách má byť väčšia bezpečnosť

21.05.2019, 00:00
Navrhovaná novela zákona o cestnej premávke má priniesť pokutu sto eur len za držanie mobilu v ruke počas jazdy. Návrh je v pripomienkovom konaní. Jeho vyhodnotenie prinesie aj ďalšie novinky do pravidiel na cestách.

Odpovedá Jozef Drahovský, dopravný analytik

1. Mobily počas jazdy
Vodič podľa navrhovanej novely zákona o cestnej premávke nebude môcť už ani držať v ruke alebo iným spôsobom obsluhovať telefónny prístroj, ale ani iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo obdobné zariadenie. Horná hranica pokuty za používanie mobilov a podobných zariadení počas vedenia vozidla sa má zvýšiť z 50 na sto v blokovom konaní a zo sto na dvesto eur v riadnom konaní. Používanie mobilov v systéme „voľné ruky“ má byť naďalej bez sankcie. Ako to hodnotíte?
Z bezpečnostného hľadiska je to veľmi potrebné opatrenie, lebo ak vodič drží v jednej ruke mobil a v druhej volant, tak ignoruje dávanie smeroviek a radenie rýchlosti. Na jednej strane nečakane mení smer, na druhej ide veľmi pomaly a blokuje dopravu, keďže nemá tretiu ruku na preradenie na vyššiu rýchlosť. Malo by to byť obmedzené len na ruky. Nevidím dôvod zakazovať hlasové povely.

2. Cyklisti pod vplyvom alkoholu
Cyklisti môžu jazdiť s určitým množstvom alkoholu v zastavanom území obce a na cyklotrasách. Rezort vnútra však navrhuje, aby cyklisti mohli jazdiť s týmto množstvom, 0,5 promile, na cyklotrasách a v obci, teda od tabule, ktorá vyznačuje začiatok a koniec obce. Pod tento režim majú patriť aj osoby na kolobežkách s pomocným motorčekom a na segwayoch, čiže samovyvažovacích zariadeniach. V čom spočíva táto úprava?
Ide o právne spresnenie územia, kde dané pravidlo platí.

3. Kruhový objazd
V návrhu nového zákona sa navrhovali aj nové pravidlá pri prejazde cez kruhový objazd. V čom by sa mali líšiť od aktuálnych pravidiel?
Vodič, ktorý vchádza na kruhový objazd, má prednosť v jazde, ak dopravnou značkou nie je ustanovené inak. Pravidlo prednosti v jazde na kruhovom objazde sa má upraviť tak, aby jasnejšie určilo správanie v danom type križovatky. Podľa návrhu, ak je kruhový objazd označený značkou Kruhový objazd spolu so značkou Daj prednosť v jazde! alebo Stoj, daj prednosť v jazde, vodič na kruhovom objazde má prednosť. Ide o praktickú úpravu, kde na veľmi malých kruhových objazdoch nebolo kde umiestniť v kruhovom objazde značky hlavná cesta.


4. Kontrola preukazov ZŤP
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny bude polícii elektronick...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 02 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 03 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Letuška vysvetlila, prečo si pri pristávaní a vzlietaní sedí na rukách. Dôvod je prostý 04 - Modified: 2024-02-24 12:37:00 - Feat.: - Title: Podpora Ukrajiny je v slovenskom záujme. Ide aj o našu bezpečnosť, tvrdí Korčok 05 - Modified: 2024-02-23 12:49:46 - Feat.: - Title: Pri ceste s hustou premávkou pod Strečnom sa umiestnia betónové dielce so sieťami. Hrozil pád skál
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:12