Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Aj invalidný dôchodca môže byť práceneschopný a poberať nemocenské dávky

28.05.2019, 07:00
Autor:
vegveg
Ak dočasná pracovná neschopnosť a nepriaznivý zdravotný stav trvajú dlhodobo, trvajú alebo je pravdepodobné, že budú trvať dlhšie ako jeden rok, je možné požiadať o priznanie invalidného dôchodku.

Žiadosť o invalidný dôchodok sa zvyčajne podáva ku koncu 52-týždňového obdobia poberania nemocenského, pretože o invalidite hovoríme iba v prípade, ak nepriaznivý zdravotný stav trvá alebo má trvať dlhšie ako rok. Ak je však zrejmé, že zdravotný stav je zhoršený trvalo a nie je predpoklad, že by sa počas práceneschopnosti zlepšil, žiadosť o dôchodok je možné podať aj bez toho, aby bol človek predtým práceneschopný, respektíve aby bol práceneschopný celých 52 týždňov.

,,Poberateľovi invalidného dôchodku vznikne nárok na nemocenské, ak splní rovnaké podmienky ako každý iný poistenec," informujePeter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne. ,,V čase vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti je nemocensky poistený, alebo sa na neho vzťahuje 7-dňová ochranná lehota po zániku poistenia. Túto podmienku spĺňa, ak je zamestnaný v riadnom pracovnom pomere a dosahuje pravidelný príjem, je povinne nemocensky poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou alebo dobrovoľne nemocensky poistenou osobou. Pričom posledná skupina osôb musí splniť aj podmienku trvania nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred vznikom dôvodu na poskytnutie dávky, začiatok práceneschopnosti a miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je u nich menej ako 70 percent. Ak im vznikne dočasná pracovná neschopnosť po priznaní invalidného dôchodku, Sociálna poisťovňa im vypláca aj invalidný dôchodok aj dávku nemocenské."

Môže sa však tiež stať, že aj v prípade, ak invalidný dôchodca spĺňa uvedené podmienky, Sociálna poisťovňa mu nárok na dávku nemocenské neprizná. ,,Pri posudzovaní nároku na nemocenské sa totiž sleduje aj dôvod vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti," vysvetľuje Peter Višváder. ,,Ak ide o stabilizovaný dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, z dôvodu ktorého už poberá invalidný dôchodok, nárok na nemocenské mu vzniknúť nemusí. Nárok na nemocenské mu môže vzniknú na rovnakú diagnózu v takom prípade, ak ide o prechodnú zmenu v zdravotnom stave, vo vývoji a priebehu choroby, ktorá objektívne potvrdzuje zhoršenie choroby."

A posledné upozornenie...Nárok na nemocenské nevznikne nikdy ani tým poberateľom invalidného dôchodku, ktorí pracujú na niektorú z dohôd, pretože za nich zamestnávateľ nemá povinnosť odvádzať poistné na nemocenské poistenie.

01 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Dôchodcovia či tehotné ženy môžu od štátu získať jeden mimoriadny príspevok. Aký a v akej výške? 02 - Modified: 2023-12-14 10:00:01 - Feat.: - Title: Platenie daní patrí k vašim povinnostiam. Takto si ich legálne môžete znížiť 03 - Modified: 2023-11-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Slováci si priemerne sporia 125 eur a najviac investujú do ETF fondov. V ktorej oblasti experti vidia riziká? 04 - Modified: 2023-11-02 14:30:00 - Feat.: - Title: Trápi vás rozdrobenosť pozemkov? Takto si môžete sceliť pôdu po vlastnej osi 05 - Modified: 2023-10-30 23:14:28 - Feat.: - Title: Do čoho investovať v roku 2024? Experti uvádzajú najmä tieto štyri možnosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. apríl 2024 23:54