StoryEditor

Kupec by mal nájom vopred overiť

05.06.2019, 00:00
Postup pri vyčleňovaní pôdy do podnájmu striktne určil zákon, vraví Marek Hevier, vedúci pozemkového a lesného odboru Okresného úradu v Piešťanoch.

Ak niekto vlastní v katastrálnom území poľnohospodársky pozemok vcelku, ktorý užíva agropodnikateľ, roľník alebo družstvo a chce na ňom hospodáriť, ako by mal postupovať?
V prvom rade treba zistiť, ako je upravený nájomný vzťah. Ak je na pozemok uzatvorená nájomná zmluva, je potrebné v súlade s ňou a so zákonom nájomný vzťah vypovedať, prípadne ukončiť dohodou. Potom treba zistiť, či je možné vlastníkovi odovzdať do užívania jeho vlastný pozemok, teda či ho vlastní v celosti, ďalej – či je prístupný z komunikácie a či ho je možné racionálne užívať.

Ak áno, môže si ho dať vytýčiť v teréne?
Môže, avšak až po skončení nájomného vzťahu. Pozemok si dá vytýčiť a začne ho užívať. Ak nie je možné odovzdať vlastníkovi jeho pôvodný pozemok – ak sa oň delí s ďalšími spoluvlastníkmi, ak nie je prístupný alebo nie je možné ho racionálne užívať – je potrebné, aby požiadal agropodnik o jeho vyčlenenie do podnájmu. Ak sa dohodne s poľnohospodárskym subjektom o umiestnení podnájomného pozemku, uzatvoria podnájomnú zmluvu podľa špeciálneho paragrafu. Ak k dohode nedôjde, vlastník sa môže obrátiť na pozemkový a lesný odbor okresného úradu s návrhom na vydanie rozhodnutia. Výmera podnájomného pozemku však nesmie byť menšia ako dvetisíc štvorcových metrov.

Ako má postupovať majiteľ rôznych spoluvlastníckych podielov na poľnohospodárskom pozemku, ak by sa rozhodol hospodáriť a obrábať pôdu?
Postup vlastníka je totožný s postupom, ktorý som už uviedol v odpovedi na predchádzajúcu otázku. Ak je to možné, vyčlení sa mu jeden podnájomný pozemok.


Aký je postup pri vyčlenení pozemkov do podnájmu? Ako má postupovať vlastník a ako agropodnikateľ alebo družstvo?
Platí, že o vyčlenenie poľnohospodárskeho pozemku do podnájmu môže žiadať vlastník vtedy, ak nájom skončil, alebo sa má skončiť. Urobí tak v poslednom roku výpovednej lehoty. Alebo aj vtedy, ak jeho pozemok užíva niekto bez nájomnej zmluvy. Ak sa nájo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 17:18