Archív Volis Academy
StoryEditor

Hľadáte prácu a bavia vás jazyky? Môžete sa stať lektorom cudzieho jazyka

07.06.2019, 00:30
Autor:
(msa)(msa)
Jazykové kurzy vo Volis Academy využívajú pri práci učiteľa so študentami modernú callanovu metódu, ktorej ťažiskom je komunikácia.

Učenie cudzích jazykov zažíva boom. Vďaka internetu a ďalším moderným technológiám si študenti po celom svete môžu vyberať formu a metódu, ktorá im najviac vyhovuje. V mnohých kurzoch na internete už ľudský faktor celkom absentuje, ale vedomosti z jazyka si mladí aj tí skôr narodení môžu upevňovať prostredníctvom rôznych cvičení a testov. Stále však platí, že ľudia sa najradšej učia cudzí jazyk v symbióze s učiteľom, ktorý im vie záludnosti jazykových zvratov aj vysvetliť.

Jazyková škola v Bratislave – Volis Academy, pôsobí v jazykovom vzdelávaní už viac ako desať rokov. Ponúka jazykové kurzy angličtiny, nemčiny a ďalších cudzích jazykov pre dospelých aj deti. Záujemcovia sa môžu učiť klasickou či priamou metódou, callanovou metódou, cez skype, formou konverzačných hodín, individuálne, skupinovo, v odborných alebo gramatických kurzoch. Bohaté skúsenosti má Volis Academy aj s firemným vzdelávaním, špecialitou sú kurzy business English.

V našej jazykovej škole pracuje viac ako sto lektorov, je to obrovská a rôznorodá masa ľudí, ktorá disponuje širokospektrálnymi znalosťami, vzdelaním a skúsenosťami. Ľudia sa zaujímajú o túto prácu, veľa lektorov prichádza na základe odporúčaní, niektorí na základe inzerátu,“ hovorí Peter Lisý, konateľ Volis Academy.

Práca lektora je zaujímavá a dynamická

Veková štruktúra vyučujúcich je tiež rôznorodá. „Máme lektorov, ktorí začínajú, aj takých, ktorí u nás učia desať rokov, ale aj lektorov, ktorí sú v dôchodkovom veku a majú celoživotné skúsenosti,“ vysvetľuje Peter Lisý. Lektori sú z rôznych profesných skupín, tak isto ako študenti – aj lektori majú rôzne pohnútky a motiváciu učiť cudzí jazyk.

Podľa Petra Lisého je práca lektora vhodná úplne pre každého, kto chce na sebe pracovať, posúvať sa ďalej, udržiavať sa v cudzom jazyku a chce spoznávať zaujímavych ludí. „Sme kolektív ľudí, ktorí milujú jazyky,“ zdôrazňuje.

Študent sa môže stať dobrým učiteľom

V radoch lektorov vo Volis Academy pôsobí množstvo mladých ľudí. Na otázku, či sa môžu dobrými učiteľmi stať študenti, Peter Lisý hovorí: „So študentami vysokej školy máme veľmi dobré skúsenosti. Ak niektorý študent má záujem byť lektorom anglického jazyka, má na to veľmi veľkú motiváciu. Väčšinou sú to skutočné osobnosti, ktoré majú svoje ambície a v živote to dotiahnu ďaleko. Učenie je ich brigáda a je to len začiatok ich kariéry. Každého, kto v našej jazykovej škole učí však vyškolíme z hľadiska metodiky vyučovacieho procesu a naučíme ich aj vystupovaniu pred študentami.

Vo Volis Academy sa učí Callanovou metódou

Jazykové kurzy vo Volis Academy využívajú pri práci učiteľa so študentami modernú callanovu metódu, ktorej ťažiskom je komunikácia. „Učiteľ kladie žiakovi otázku a žiak na ňu odpovedá predpísaným spôsobom. Ak žiak urobí chybu, učiteľ ho opraví. Touto komunikatívnou metódou sa "žiak" učí rozprávať podobne ako malé dieťa,“ vysvetľuje Peter Lisý. Callanova metóda je zaujímavá tým, že funguje, je zábavná, študenti ju majú radi, a najmä – je to prirodzená forma učenia sa angličtiny. „Väčšina študentov oceňuje túto formu, nerobia sa pri nej poznámky, netreba si robiť domáce úlohy, ale na hodine treba komunikovať a riadne zabrať. Musíte byť v stále strehu. U nás je v priemere päť študentov v skupine, preto ste každú chvíľu na rade, a najmä neviete, kedy vás učiteľ vyvolá,“ zdôrazňuje konateľ Volis Academy.

Každý lektor vo Volis Academy musí prejsť školením. Na záver školenia každého čaká výberová hodina, kde komisia posudzuje pedagogické ako aj jazykové kvality lektora. Znamená to, že lektora naučíme vyučovať callanovou metódou v rámci školiaceho procesu.

Je známe, že niektorí ľudia, ktorí sú zdatní vo svojom odbore, nevedia učiť druhých, alebo im vysvetliť problematiku. Aké vlastnosti vyžaduje od svojich lektorov Volis Akademy vysvetľuje Peter Lisý: „Kľúčovými faktormi pri vyučovaní cudzieho jazyka sú motivácia učiť a tiež milovať daný cudzí jazyk. Ak lektor disponuje týmito dvoma vlastnosťami, ostatné sa dá dovzdelať a natrénovať.“

Každý nie je schopný učiť aj deti

Dospelých môže učiť každý lektor vo Volis Academy, ktorý prejde základným školením. Pri deťoch je to iné. „Znamená to, že lektor musí absolvovať špeciálne školenie, aby mohol učiť deti. Pre tieto vekové skupiny je dôležitý individuálny prístup. Pre deti máme špeciálne vyvinutú detskú callanovu metódu, ktorá reflektuje potreby tejto vekovej skupiny. Zároveň platí, že nie každý lektor vie a chce učiť deti,“ objasňuje Peter Lisý.

V ponuke Volis Academy sú nielen kurzy pre začiatočníkov, ale aj doučovanie, špeciálne zamerané jazykové vzdelávanie, či príprava študentov na maturitné skúšky.

Viac informácií o práci v jazykovej škole Volis Academy sa dozviete v sekcii kariéra.

01 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí 02 - Modified: 2024-02-26 18:34:38 - Feat.: - Title: Šéf akreditačnej agentúry: V zahraničí sa stretávame aj s tým, že stačí zaplatiť a pošlú diplom 03 - Modified: 2024-01-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Pleseň v sprche, padajúce omietky. Aspoň časti študentov konečne svitá nádej na lepšie internátne izby 04 - Modified: 2023-12-19 13:30:00 - Feat.: - Title: Marvel má problém. Predstaviteľ Kanga je vinný z domáceho násilia, štúdio ho okamžite vyhodilo a jeho kariéra je v troskách 05 - Modified: 2023-08-14 07:45:02 - Feat.: - Title: Výbava pre víťazov v biznise: Pohodlné topánky, ostrá tlač a web, čo sa blyští
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:45