StoryEditor

Podnikanie môže ohroziť aj rodinu

11.06.2019, 00:00
Začať s podnikaním si vyžaduje veľa odvahy. Súboj s byrokraciou je často na dlhé lakte a vidina zisku môže byť vzdialená. Ako sa orientovať vo svete podnikania, radia odborníci.

Róbert Bános, advokát

1. Ručenie majetkom
Čo treba všetko zvážiť, ak chcem podnikať? Akú formu si vybrať?
Rozhodnutie, akú formu uprednostniť, je veľmi individuálne. V prípade živnostníkov určite treba brať ohľad na to, že ručia za svoje záväzky celým majetkom. V konečnom dôsledku to môže mať vplyv i na druhého partnera v prípade, ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo zrušené po začatí živnosti. Rovnako je potrebné zvážiť i povinnosti odvodové a daňové. V prípade podnikania živnostníka a eseročky sú odlišné. Ak bude človek podnikať sezónne a jeho práca je viazaná na počasie, je vhodnejšie uprednostniť živnosť. Tá sa dá aj pozastaviť, čo sa pri eseročke nedá.

2. Zrušenie podnikania
Ktorú formu podnikania možno bez veľkých administratívnych prekážok ľahšie zrušiť?
Jednoznačnou výhodou je v tomto smere podnikanie živnostníkov. Živnosť môžete pozastaviť, ale aj ukončiť. Musíte to však vopred oznámiť živnostenskému úradu. Pozastavenie živnosti nemôže byť kratšie ako šesť mesiacov a dlhšie ako tri roky. Počas tohto obdobia živnostník nie je povinný hradiť odvody a nie je považovaný za aktívneho podnikateľa. Takáto forma podnikania je vhodná najmä v prípadoch sezónnych prác, keď živnostník vopred vie, že v období nie kratšom ako šesť mesiacov nebude podnikať. Po uplynutí obdobia pozastavenia je možné automaticky pokračovať v podnikaní. Rovnako v prípade, ak živnostník nechce naďalej podnikať, oznámi to odboru živnostenského podnikania okresného úradu. Môže to urobiť osobne alebo elektronicky. Zrušenie spoločnosti s ručením obmedzeným je podstatne administratívne náročnejšie a nákladnejšie.

3. Spoločnosť a záväzky
Problémom je aj spôsob ručenia za svoje záväzky.
Podľa Obchodného zákonníka platí, že živnostník zodpovedá za porušenie záväzkov celým svojím majetkom. Spoločník v eseročke ručí za záväzky spoločnosti do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v Obchodnom registri. Plnenie za spoločnosť poskytnuté z dôvodu ručenia sa započítava na splatenie vkladu. Inak môže spoločník požadovať náhradu od spoločnosti. Živnostník ako fyzická osoba r...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:43