StoryEditor

Vydedenie potomka musí mať dôvod

Je vaša predstava o delení majetku iná, ako by to bolo zo zákona? A aj vaše deti o tom premýšľajú inak? Dajte svoje rozhodnutie na papier. Odborníci vám poradia, v akých situáciách sa viac oplatí spísať testament a kedy je lepšie majetok darovať.

Odpovedá Katarína Valová, Prezídium Notárskej komory

1. Špecifiká dokumentu
Chcem synovi darovať pozemok za svojím domom. Čo musí obsahovať darovacia zmluva, aby prešla cez kataster?
V tejto listine nesmie chýbať špecifikácia právneho úkonu, aby bolo jasné, že ide o darovaciu zmluvu, teda že darca bezodplatne prenecháva predmet daru obdarovanému, a že táto osoba dar prijíma. Ak je obdarovaných viac osôb, musíte vymedziť aj veľkosť spoluvlastníckeho podielu každého z obdarovaných. Nesmú chýbať ani osobné údaje darcu aj obdarovaného. Pri fyzickej osobe je to meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia a trvalý pobyt. Pri právnickej osobe uvádzate názov, sídlo, identifikačné číslo, ak ho má pridelené, prípadne iné identifikačné údaje spoločnosti. V darovacej zmluve je nutné presne zadefinovať predmet daru a informácie o ňom. Čo najpresnejšie musíte uviesť, o aký konkrétny predmet ide, aby ho nebolo možné zameniť s inou vecou. Ak je darom nehnuteľnosť, náležitosti opisu daru upravuje katastrálny zákon. V darovacej zmluve sa odporúča dojednať aj spôsob odovzdania darovanej veci.

2. Overené podpisy
Našu záhradu chceme s manželom prepísať na vnučku. Už sme spísali aj darovaciu zmluvu. Musíme si svoje podpisy na nej dať úradne overiť?
Ak je predmetom daru nehnuteľnosť, darovacia zmluva musí byť písomná. Či už ide o pozemok, dom alebo byt. Ak ste už spísali darovaciu zmluvu a uviedli ste v nej aj všetky potrebné náležitosti, ako sú údaje o zúčastnených stranách a špecifikácia darovanej veci, treba ešte v listine uviesť miesto a dátum jej uzavretia. Napokon treba zmluvu podpísať všetkými zúčastnenými. Pravosť vlastnoručných podpisov darcov aj obdarovaného je podľa katastrálneho zákona nutné úradne osvedčiť.


3. Bezodplatný úkon
Som bezdetný a jedinými blízkymi osobami sú mi moji dvaja synovci. Preto som sa rozhodol, že im darujem svoj dom aj s pozemkom, pretože sa o mňa obaja starajú. Môžem svoj majetok darovať dvom osobám súčasne?
Darovaciu zmluvu uzatvárajú väčšinou dve, prípadne viaceré strany. Ide o bezplatné prevedenie vlastní...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:53