StoryEditor

Živnosťou stratíte plusy zamestnanca

18.06.2019, 00:00
Keď sa rozhodujete, akú formu práce si vybrať, veľmi často ide o výber medzi pracovným pomerom alebo slobodnejšou živnosťou. Niekedy jednu z možností určí zamestnávateľ, ale môže sa stať, že dostanete na výber.

Pozor!
Príjem zamestnanca sa zvýši aj v prípade, že si uplatňuje daňový bonus na dieťa a daňovú úľavu na seba. Túto úľavu si môže uplatniť v danom mesiaci len u jedného zamestnávateľa.


Do redakcie sa nám ozvala čitateľka, ktorá rieši dilemu. Rozhoduje sa, aká forma práce je pre ňu vhodnejšia. „Na živnosti ma láka väčšia sloboda a finančné ohodnotenie. Trvalý pracovný pomer je však pre mňa väčšia istota a navyše môžem čerpať aj ďalšie benefity, ktoré mi ako zamestnancovi poskytne firma,“ priznáva čitateľka. Ak by sa chcela zamestnať, jednou z výhod je, že ju v prípade zamestnaneckého problému ochráni Zákonník práce.


Ďalším plusom je dovolenka. Ako zdôrazňuje Iveta Matlovičová zo Mzdovej akadémie Maxim, „keď ste zamestnanec, získate minimálne štyri týždne plateného voľna, počas ktorého dostanete mzdu vo výške vášho priemerného zárobku“. Nezanedbateľnou výhodou pracovného pomeru je aj to, že ak ochoriete, dostanete náhradu mzdy a nemocenské.

Benefity zamestnanca
Ako zamestnanec máte nárok aj na lekárske ošetrenie a péenku, ktorú vám vypisuje lekár, ak ste dlhšie práceneschopný. Tiež si môžete uplatniť i ďalšie prekážky v práci, ak napríklad potrebuje lekárske ošetrenie člen vašej rodiny alebo idete na pohreb príbuzného. Zamestnanci majú príspevok na stravu, športové aktivity či na „sick day“. Ak ho vaša firma má vo svojich benefitoch, znamená to, že keď sa necítite dobre a zostanete doma, plne vám tento deň uhradí. Zamestnávateľ zabezpečuje aj administratívu a odvádza poplatky za sociálne a zdravotné poistenie. „Keby ste dokonca prišli o zamestnanie, môžete dostať podporu v nezamestnanosti,“ dopĺňa Matlovičová.


Naopak, jednou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 02 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 03 - Modified: 2024-01-31 15:48:05 - Feat.: - Title: Vlani zanikli tisícky firiem, najviac utrpelo stavebníctvo. Živnostníkov je viac 04 - Modified: 2024-01-31 08:35:39 - Feat.: - Title: Plní váš bankový účet viacero príjmov? Daňové povinnosti si v takom prípade budete musieť vyriešiť samostatne 05 - Modified: 2024-01-29 13:42:28 - Feat.: - Title: Chcete si založiť alebo zrušiť živnosť? Nebude to zadarmo, zaplatíte tieto sumy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 18:31