Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Pred dovolenkou si skontrolujte možnosti vašej kreditnej karty a cestovného poistenia

18.06.2019, 10:17
Vlani sme využívali počas dovoleniek svoje platobné karty opäť častejšie ako predošlú sezónu. Celkovo si počas leta vybrali dovolenkári z bankomatov o 13 percent viac hotovosti ako v roku 2017 a nárast objemu platieb kartou bol ešte výraznejší, na úrovni 21 percent.

,,Obchodníci si  v letných destináciách v čoraz väčšej miere zabezpečujú platobné terminály, pretože je to ich konkurenčná výhoda. Na číslach vidíme, že zatiaľ čo platby kartou v obchodoch rastú, počty výberov hotovosti z bankomatov v zahraničí klesajú. No vyberajú si v priemere vyššie sumy. Pre klientov sú platby kartou v zahraničí už zahrnuté v balíku služieb, a teda bezplatné. Poplatky za výber z bankomatu sa líšia podľa typu platobnej karty, krajiny, v ktorej sa dovolenkár nachádza a balíka služieb, ktorý využíva," vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB

V lokálnej alebo spoločnej európskej mene
S výnimkou Rakúska je väčšina krajín, ktoré Slováci v lete navštevujú, mimo eurozóny. Preto sa môžu klienti pri platbe v obchode alebo výbere hotovosti z bankomatu stretnúť s možnosťou takzvaného dynamického prepočtu. To znamená, že im obchodník alebo bankomat ponúkne možnosť prepočtu výslednej sumy v eurách.

,,Aj keď to môže dovolenkára nabádať k prepočtu, lebo je to jednoduchšie, je lepšie platiť a vyberať hotovosť v lokálnej mene, teda bez prepočtu. Táto možnosť býva pre klienta spravidla menej výhodná. Použije sa kurz lokálnej banky a výsledná suma môže byť ešte navýšená o konverzné poplatky," vysvetľuje Jamborová.

Platba kartou je nie len komfortnejšia a bezpečnejšia, ale pre klienta aj výhodnejšia. Pri platbe v krajine mimo eurozóny sa totiž suma prepočítava devízovým kurzom. Ak si klient príde do pobočky zameniť eurá za cudziu menu, mal by sa riadiť kurzom valuta predaj.

Lepšie je pribaliť vždy dve platobné karty. Ideálne je mať debetnú aj kreditnú a vydanú rôznymi kartovými spoločnosťami (Visa a MasterCard). Môže sa totiž stať, že v niektorých krajinách budú obchodníci uprednostňovať iba jeden typ platobnej karty. Zväčša kreditnú kartu. Príkladom sú autopožičovne.

„Klient by si mal vopred overiť, či sú platby kartou v zahraničí súčasťou balíka služieb. Tiež to, koľko platí za výber hotovosti z bankomatu a či v krajine nie je banka z rovnakej skupiny ako jeho domáca banka. V tom prípade bývajú výbery spravidla zvýhodnené," dodáva Jamborová

Choroby dovolenkárov

Väčšinou banky ku kreditným kartám ponúkajú aj možnosti cestovného poistenia. Choroby sa ani na dovolenke nikomu nevyhýbajú. Medzi najčastejšie diagnózy patrili žalúdočné ťažkosti, prechladnutie, zápaly zvukovodov, ale aj menšie poranenia - najčastejšie horných a dolných končatín. Priemerné náklady ambulantných ošetrení sa pohybujú od desiatok po stovky eur za jedno ošetrenie v závislosti od krajiny a typu zariadenia. V prípade hospitalizácie alebo lekárskych zákrokov sa sumy môžu pohybovať už v tisíckach eur, dokonca desaťtisícoch, ak je nevyhnutný letecký prevoz a podobne.

Na dovolenkách v krajinách Európskej únie, v Srbsku, Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku a na Islande platí Európsky preukaz zdravotného poistenia. ,,Vďaka nemu má dovolenkár nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci, a to isté sa vzťahuje aj na doplatky, ktoré bývajú v iných krajinách spravidla vyššie. Taktiež treba myslieť na to, že preukaz platí iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach. V letoviskách sú často práve súkromné zdravotnícke zariadenia," zdôrazňuje Jamborová.

V ČSOB poisťovni evidujú napríklad prípad klienta, ktorý bol na dovolenke v Južnej Afrike a počas pobytu náhle omdlel v hoteli. Tamojší lekári mu diagnostikovali onkologické ochorenie. Po 8- dňovej hospitalizácii v nemocničnom zariadení bolo potrebné zabezpečiť jeho transport na Slovensko. Náklady na poistnú udalosť uhradené z komerčného cestovného poistenia dosiahli takmer 8 500 eur. Preto je dobré si pred cestou do zahraničia uzatvoriť komerčné cestovné poistenie liečebných nákladov, z ktorého sú potom uhradené náklady na spoluúčasť aj ošetrenie v súkromnom zdravotníckom zariadení.

Ak sa teda chystáte na dovolenku, skontrolujte si, či balík služieb od vašej banky už neobsahuje cestovné poistenie. Dovolenkári by sa nemali spoliehať iba na Európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý platí len v štátnych zdravotníckych zariadeniach. V letoviskách sú často práve súkromné zdravotnícke zariadenia.

01 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 02 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur 03 - Modified: 2024-03-21 12:15:54 - Feat.: - Title: Bezprecedentný tlak pokračuje. Kremeľ kritizoval Západ pre čínske banky, ktoré prijímajú platby z Ruska 04 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 05 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 21:31