StoryEditor

Ako môžete dediť lesy v urbariáte

20.06.2019, 00:00
Vlastníte lesné plochy vcelku alebo podiely v urbárskych lesoch? Odborníci radia, aké možnosti máte pri hospodárení na nich a ako sa dedia.

Odpovedá notárka Katarína Valová z Prezídia Notárskej komory.

1. Hraničné výmery
Ak niekto vlastní lesné pozemky a poľnohospodársku pôdu. Ako sa aktuálne dedia?
Rozdelením poľnohospodárskej pôdy nemôže vzniknúť pozemok s výmerou menšou ako dvetisíc štvorcových metrov a pri delení lesných pozemkov nemôže výmera nových klesnúť pod päťtisíc štvorcových metrov. Notára pri prejednávaní dedičstva viaže aktuálny zákon o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom, ktorý drobenie tohto druhu pozemkov zakazuje.

2. Historické urbariáty
Iný typ lesných pozemkov sú tie, ktoré na plochách urbárskych spoločenstiev. Ako sa tieto aktuálne dedia?
Dedia sa podiely na pozemkoch, a nie pozemky ako celok. Tie sú totiž nedeliteľné, členovia majú na nich len ideálne, a nie reálne podiely. Dedenie podielov na pozemkoch v tomto type pozemkových spoločenstiev, teda v takzvaných urbároch, je upravené v špeciálnom zákone o pozemkových spoločenstvách. Ten pri prechode vlastníctva na inú osobu kladie obmedzenia. Ak dedíte podiel na takejto spoločnej nehnuteľnosti, nesmie jeho výmera klesnúť pod dvetisíc štvorcových metrov.


3. Malé podiely
Čo ak na podiel zosnulého pripadalo zo spoločnej nehnuteľnosti menej než dvetisíc štvorcových metrov?
Zákon umožňuje, že pre prípad zlúčenia podielov môže nastať aj situácia, keď bude podiel menší ako dvetisíc štvorcových metrov. Ďalej je zákonom zakázaný prechod vlastníckeho práva k podielu na spoločnej nehnuteľnosti len na niektorých pozemkoch k nej patriacich a nie je tiež dovolené, aby dedením nadobudlo samotné pozemkové spoločenstvo podiel na spoločnej alebo spoločne obhospodarovanej nehnuteľnosti, ak by mu tým vznikol podiel, ktorý presiahne 49 percent.

4. Postup notára
Ako bude postupovať notár, ak v dedičskom konaní zistí, že zosnulý mal aj podiel na spoločnej, teda takzvanej urbárskej nehnuteľnosti?
Bude sa riadiť špeciálnymi pravidlami novely zákona o pozemkových spoločenstvách, ktoré upravujú nadobúdanie vlastníckeho práva k spoločnej nehnuteľnosti dedením s účinnosťou od 1. júna 2018. Ide najmä o zákaz prechodu vlastníckeho práva len k niektorým pozemkom tvoriacim spoločnú nehnuteľnosť.

5. Zákaz drobenia
Je možné, aby si dedičia medzi sebou rozdelili pozemky, ktoré tvoria spoločnú nehnuteľnosť alebo podiely na nich pripadajúce zosnulému?
Nie. Ak spoločnú nehnuteľnosť tvorí viacero pozemkov, nebude možné uzat...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:06:00 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 02 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 03 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť? 04 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor 05 - Modified: 2024-03-26 12:04:52 - Feat.: - Title: Poradíme vám. Pýtajte sa, na vaše otázky budú odpovedať odborníci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 19:53