StoryEditor

Pri kúpe lúky či lesa narazíte na prekážky

26.06.2019, 00:00
Sceľovanie rodinného majetku, ale aj podnikanie na pozemkoch sú najčastejšie dôvody skupovania podielov na lúkach a pasienkoch. Takéto kúpy a predaje si však vyžadujú odbornosť. Nezorientovaný človek môže na nich prerobiť.

Dôvody, pre ktoré chce niekto investovať do kúpy lesných pozemkov alebo nákupu pozemkov mimo zastavaných území obce, sú rôzne. „Závisia vždy od zámeru kupujúceho, ktorý sa rozhoduje, či pozemok z tejto kategórie kúpi,“ vraví Zuzana Jakabíková z Národnej asociácie realitných kancelárií.


Napríklad už aj v rámci dedičského konania, ak by dedič takéto pozemky zdediť nechcel, sa to nedá. „Dedičstvo môže prijať len vcelku. Ak by chcel časť odmietnuť, musel by ho odmietnuť celé,“ upozorňuje Jakabíková. Pri predaji, kúpe, ale aj darovaní pozemkov, ktoré sú evidované v urbári, si môžu ostatní členovia spoločenstva uplatniť predkupné právo. Jedine ak by niektorý z urbárnikov chcel svoj podiel predať či darovať blízkej osobe, môže to urobiť bez toho, aby ho ponúkol členom urbáru.


„Takže predať ho hneď kupujúcemu, ktorý nie je členom urbáru, nemožno. Realitný maklér zorientovaný v danej problematike dokáže navrhnúť vhodný spôsob predaja,“ vraví Jakabíková. Upozorňuje aj na ďalšie problémy. „Ide o to, že predávajúci, teda majiteľ, je na liste vlastníctva len podielnik. Parcely môžu byť typu E, čiže pozemok nie je identifikovateľný, kde je presne umiestnený podiel na pozemku. Tie, ktoré sú v extraviláne, teda mimo zastavaných území obcí, sa prácou geodetov a postupným vymeriavaním dostávajú z typu E do presne zameraného typu C,“ objasňuje.

Služby realitiek
Realitka je sprostredkovateľom predaja a kúpy, čiže jej úlohou je zabezpečiť prevod vlastníctva tak, aby všetko prebehlo podľa zákona. „Prevod vlastníctva musí byť čo najefektívn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 18:43