StoryEditor

Čaše z Rony

26.03.2007, 00:00

Poháre, čaše, kalíšky, štamprlíky, poldecáky, dózy či vázy -- o tom všetkom sa musí obyvateľom Lednických Rovní často aj snívať. Akoby nie, veď sklárska fabrika, fungujúca v obci 115 rokov, sa ako najväčší miestny zamestnávateľ votkala do osudov skoro každej tunajšej rodiny. Dnes sú tieto bývalé Spojené sklárne, od roku 1992 akciová spoločnosť Rona, najväčším sklárskym podnikom na Slovensku. Dáva prácu takmer 1500 ľuďom.
Sklárstvo je jedna z mála slovenských brandží, ktorá životaschopne konkuruje výrobkom v cudzine od minulých storočí dodnes. Na našom území, ktoré od nepamäti ponúkalo kremeň mimoriadnej kvality, dostatok vody a bohaté lesy s drevom na vykurovanie hút, má toto odvetvie za sebou šesťstoročný vývoj. Naslovovzatých fachmanov k nám povolávali z Nemecka a Talianska už od 17. storočia a o sto rokov neskôr sa dalo na Slovensku narátať neuveriteľný počet takmer sto sklárskych hút.
Jednou z najslávnejších sa postupne stala tá v Lednických Rovniach, i keď ju založili až koncom 19. storočia. Vypiplal ju viedenský sklársky podnikateľ Jozef Schreiber a prevzal ju jeho technicky nadaný synovec Jozef. Najprv vyrábali tabuľové sklo, neskôr aj lisované a kalíškovinu. Vo vybavení huta nemala konkurenta -- už v roku 1896 Schreiberovci ako prví v Európe zaviedli na dekorovanie skla špeciálny pantograf podľa anglického patentu. Rovnianske sklo sa nazývalo aj "cisársky krištáľ", zásobovali ním napríklad hotel Sacher vo Viedni, ale aj odberateľov v USA, Taliansku, Švajčiarsku či Rusku.
Skláreň sa po znárodnení po vojne ďalej modernizovala. Mnohé poháre a súbory žali vo svete slávu. Vychýrenou sa stala technológia ťahanej nohy, rovnianska špecialita. Celé desaťročia pretrvával aj boom záujmu o poháre na whisky s hrubým dnom. Vyrábajú sa dodnes. Rona má v sortimente viac ako 80-tisíc tvarov a súborov, z ktorých každoročne realizuje okolo tritisíc. Každý rok prináša 40-50 s novým dizajnom. Veľká väčšina produkcie putuje von -- každý štvrtý výrobok ide do Nemecka, každý siedmy do USA, každý desiaty do Británie... Dovedna do 64 krajín.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:53