StoryEditor

Výchova sa zohľadní prednostne ženám

03.07.2019, 00:00
Ústavný zákon koliduje s ústavou, ak uprednostnil ženy pred mužmi pri znížení veku odchodu do dôchodku, tvrdí advokát Adam Puškár.

Ide o ustanovenie nekonformné s ústavou, čo môže v budúcnosti oprávnene viesť k podávaniu ústavných sťažností a následne aj sťažností na Európsky súd pre ľudské práva

Podľa Ústavy má právo na zníženie veku odchodu do dôchodku žena. Závisieť to bude od toho, koľko detí vychovala. Návrh zákona počíta s tým, že zníženie veku vzhľadom na starostlivosť o deti budú môcť využívať aj muži. Nie je to v rozpore s Ústavou?
Ústava stanovuje však aj, že podrobnosti o týchto právach ustanoví zákon. Návrh novely zákona o sociálnom poistení, o ktorom rokuje parlament, v intenciách Ústavy umožňuje právo na zníženie maximálneho veku prednostne práve ženám. Mužovi ako poistencovi toto právo môže podľa navrhovanej novely vzniknúť len vtedy, keď nevznikne žene alebo napríklad v prípade smrti ženy pred dosiahnutím dôchodkového veku.

To isté obdobie výchovy toho istého dieťaťa možno zohľadniť len raz, a to len jednému poistencovi?
Áno, a to prednostne žene. Takže takto formulovaný návrh novely zákona o sociálnom poistení rešpektuje Ústavou zakotvené právo ženy na daný nárok. Novelu zákona, o ktorej rokuje parlament, možno vnímať ako rozšírenie rámca Ústavy. Ide v zásade o pozitívne nastavenie tohto nároku aj pre iných možných poistencov. Napríklad pre otca dieťaťa, samozrejme, vo vzťahu k matke dieťaťa, nastupuje toto právo len následne. Nemôžem si preto odpustiť právnu poznámku a upriamiť pozornosť na druhú hlavu Ústavy. Priznáva základné práva a slobody vrátane práva na primerané hmotné zabezpečenie v starobe...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:23