StoryEditor

Z rebelky úspešná podnikateľka

27.11.2005, 23:00

Sedíme v kancelárii Ildiko Jurinovej. Zrazu sa otvoria dvere a najprv do miestnosti nakukne a hneď na to za hlasného hovorenia vojde asi dvojročný chlapec. Vrhá sa do Jurinovej náručia. Maznajú sa spolu. Azda to bola aj zvedavosť, čo hnala malého "miláčika" zistiť, kto si to len dovolil privlastniť ich pani riaditeľku, ich Ildiko.
"Nebuďte prekvapení," upozorňuje nás "ak vás budú chcieť odtiaľto vyhodiť. Pred časom jednej pani redaktorke prišli povedať, že by už mala odísť," smeje sa. Ako vysvetľuje, snaží sa vytvárať rodinnú atmosféru. Deti majú do všetkých miestností voľný prístup.

Pomohla mikropôžička
Ildiko Jurinová získala minulý týždeň v Bratislave titul Začínajúca podnikateľka roku 2005. Je majiteľkou i riaditeľkou bratislavskej nonstop materskej škôlky Anjelik. Pravdepodobne jedinej svojho typu a zamerania na Slovensku.
V štátnom školstve pracovala približne 25 rokov. Svojmu okoliu sa mohla javiť ako rebelka. Často nesúhlasila s tým, čo musela v práci robiť. Snažila sa veci zmeniť. Aj to bolo jedným z hnacích motorov jej podnikania. Urobiť si škôlku podľa vlastných predstáv.
A príležitosť jej nepriamo priniesol vlani sám život. Škôlku, v ktorej bola riaditeľkou, sa mestská časť rozhodla zrušiť. Bola to príležitosť pre veľkú zmenu v živote. Najdôležitejšia pri rozhodovaní bola porada v rodine. Nebola proti, naopak, podporila ju.
Začiatky -- ako spomína -- neboli vôbec jednoduché. Najväčším problémom bolo nájsť vhodné priestory a zabezpečiť financie.
Podarilo sa jej prenajať budovu v centre mesta od evanjelickej cirkvi. Schátrané priestory vyžadovali rekonštrukciu. Spolu s manželom založili byt, aby získala úver z podporného mikropôžičkového fondu. Absolvovala podnikateľské školenie. V januári tohto roku privítala prvých malých klientov.

Inšpirovali ju rodičia
Škôlka má dve triedy, spolu tridsať detí od jedného a pol do šesť rokov. Triedy sa nedelia ani podľa veku, ani pohlavia. O malých "anjelikov" sa stará šesť pedagógov, kuchárka a upratovačka.
Dôležitá je, zdôrazňuje úspešná podnikateľka, predovšetkým ústretovosť a ľudský prístup. Ku všetkým -- rodičom, deťom, spolupracovníkom. Škôlka funguje cez deň, v noci, aj cez víkendy aj sviatky. Rodičia môžu dieťa priniesť, ako aj vyzdvihnúť kedykoľvek. Jurinová neraz pracuje 14 až 16 hodín. Pre ňu a jej manžela sa priestory škôlky stali druhým domovom. Ako prišla na myšlienku nonstop zariadenia? "Tento nápad mi vnukli sami rodičia, s ktorými som sa stretávala," prezrádza.
Mesačne sa za jedno dieťa platí 8 400 korún. V tejto cene je zahrnutá starostlivosť od pol siedmej ráno do šiestej večer počas pracovných dní. Za pobyt mimo tohto režimu sa dopláca.

Ide to vlastne samo
Na otázku, čo je pri takomto podnikaní najťažšie, nevie odpovedať. Ide to, hovorí po chvíli, všetko ako keby samo. Prečo? Asi aj preto, že ju táto práca priam pohltila, je jej životom. "Mám vynikajúce kolegyne," dopĺňa.
Jej snaženie, aj napriek krátkemu času, má na verejnosti dobrý ohlas. Uvažuje preto o otvorení druhej škôlky v hlavnom meste Slovenska. Nedávno ju oslovili predstavitelia niekoľkých púchovských firiem, aby zriadila nového Anjelika aj v ich meste. Mal by začať fungovať už čoskoro. Riadiť ho sa chystá staršia dcéra úspešnej bratislavskej podnikateľky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:50