StoryEditor

Seniori budú pri zmluvách chránení

17.07.2019, 00:00
Najmä seniori podľahnú rôznym lákavým ponukám alebo sa neuvážene zadlžujú cez nebankové spoločnosti. Situáciu by mala zmeniť pripravovaná veľká reforma opatrovníctva. Hovoríme o nej s Editou Pfundtner, štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti, a Robertom Dobrovodským zo sekcie legislatívy.

Starší ľudia zvyknú podľahnúť lákavým ponukám alebo sa neuvážene zadlžujú. To všetko by mala zmeniť reforma v oblasti opatrovníctva. Čo prinesie?
Reforma chce priniesť najmä ochranu seniorov pred takzvanou bytovou mafiou alebo novodobými nebankovkami, ktoré poskytujú reverzné hypotéky.

O čo ide?
Organizácie na ochranu seniorov nám avizovali, že sa rozmáha prax ponúk týchto hypoték. Vyzerá to približne takto: senior prevedie do vlastníctva nebankovky obydlie pod rúškom toho, že mu nebankovka garantuje vecné bremeno doživotného užívania a príplatok k štátom vyplácanému dôchodku. Na začiatku to znie lákavo. Ak však senior zomrie po pár rokoch, vecné bremeno mu zanikne, potomkovia nezdedia nič a nebankovka získa nehnuteľnosti veľmi výhodne. Preto môžu mať nebankovky motív osloviť seniorov vo vyššom veku alebo v horšom zdravotnom stave.

Môže sa stať aj to, že počas života nebankovka nasťahuje seniorovi do domu agresívnych nájomcov, ktorí mu spravia spolužitie neznesiteľným. Senior sám odíde preč. Zostane bez domova a bez peňazí. Nakoniec prepadne do sociálnej siete štátu.


Na čo konkrétne sa chcete v tejto oblasti zamerať?
Ide o to, zvýšiť ochranu seniorov pri prevodoch obydlia alebo pri ich zaťažení napríklad záložným právom či vecným bremenom. Na prevod obydlia seniora totiž postačuje, aby bola zmluva v písomnej forme a podpis prevodcu na zmluve sa osvedčil na matrike alebo u notára. Pritom matrika ani notár nezodpovedajú za obsah či výhodnosť zmluvy. Celé sa to odohrá niekedy len za päť minút a za 3,50 eura.

Ako sa dajú takéto prípady obmedziť?
V expertnej skupine sa nad tým zamýšľame stále zatiaľ len v rovine predbežných úvah, ako obmedziť situácie, keď senior nepremyslene a pod nátlakom prevedie obydlie za nevýhodných podmienok na iný subjekt. Jedno z riešení je, že dôjde k zmene náležitostí právneho úkonu zmluvy tak, že kataster povolí vklad vlastníckeho práva len vtedy, ak sa scudzovací právny úkon urobí pred notárom vo forme notárskej zápisnice.

V čom je zápisnica bezpečnejšia?
Jej výhodou je, že notár je povinný postupovať pri notárskej činnosti s odbornou starostlivosťou. Je povinný odmietnuť požadovaný úkon, ak je zjavné, že odporuje zákonu, obchádza ho alebo sa prieči dobrým mravom. Notár zodpovedá za škodu tomu, komu ju spôsobil. Notárska zápisnica musí obsahovať konkrétne náležitosti.

Ministerstvo spravodlivosti avizuje veľkú reformu opatrovníctva, pričom nejde o opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých, ale o zvýšenú ochranu osôb s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony. Za akých podmienok je dnes možné zbaviť niekoho spôsobilosti na právne úkony a kto môže podať návrh na súd?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:40