StoryEditor

Slováci si sem prácu pýtať nechodia

23.08.2006, 00:00

Čo sa týka bežných v Európe vyhľadávaných odborných profesií, Slováci si prácu do Poľska pýtať nechodia. Klampiari, murári, vodiči kamiónov, ale aj tí, čo hľadajú prácu v zariadeniach hotelového priemyslu, chodia radšej do Veľkej Británie, Írska, Slovinska alebo iných krajín, kde na takýchto pozíciách oveľa lepšie zarobia. V robotníckych profesiách je z hľadiska migrácie pracovnej sily medzi našou krajinou a Poľskom opačná situácia. Vyplýva to zo skúsenosti pracovníkov EURES, na ktorých sa obracajú slovenskí zamestnávatelia, ktorí prostredníctvom Európskych služieb zamestnanosti posielajú svoje ponuky pre pracovníkov z Poľska. Najmä vtedy, keď slovenské firmy vyčerpajú ročne stanovené kvóty na zamestnávanie pracovnej sily z Ukrajiny. V tomto roku sa kvóty vyčerpali už v prvom polroku. Za ostatné dva mesiace sa len na EURES poradkyňu pre Poľsko obrátili traja zamestnávatelia zo Slovenska, ktorí by chceli Poliakov. Boli to firmy z oblasti strojárstva a stavbárstva, žiaľ, ponúkaný plat nezverejnili. Zrejme je však nižší, ako by dokázali akceptovať Slováci.
Putujúci manažéri
Inak je to však v manažérskych pozíciách. V Poľsku nájdete Slovákov na postoch medzi vyšším a stredným manažmentom. Na starosti mávajú obchodné zastúpenia, koordinujú predajcov, pracujú na rozširovaní obchodnej siete v krajine najčastejšie pre nadnárodné spoločnosti. "V nadnárodných firmách je častá takzvaná rotácia kádrov," hovorí Rudolf, ktorý pre jednu z nadnárodných firiem pracoval nielen v Českej republike a Poľsku, ale aj vo Francúzsku a v Rakúsku. Ako dodáva, Slovákov posielajú najčastejšie práve do bývalých postkomunistických krajín a až potom môžu mať vyhliadky žiť a pracovať v starej Európe.
V metropole bez poľštiny
Pracovať v Poľsku, ale aj v iných zahraničných krajinách, možno buď v národnej centrále v hlavnom meste, alebo priamo vo filiálke či výrobnom závode, ktoré bývajú umiestnené mimo metropoly. "Pri práci v centrále ani nepotrebujete vedieť miestny jazyk. Stačí dobre ovládať firemný jazyk, teda zvyčajne angličtinu, nemčinu, prípadne francúzštinu," hovorí Rudolf. Ak je centrála vo Varšave, musíte vedieť po poľsky iba toľko, aby sa dalo nakúpiť. Iné je to napríklad priamo vo výrobe. Mimo hlavného mesta vo fabrikách, kde treba komunikovať s miestnou pracovnou silou, treba perfektne ovládať poľštinu. A to bez ohľadu na to, či pracujete pre stredný alebo vyšší manažment. Pracovné podmienky sa tam, kde pôsobia nadnárodné spoločnosti, veľmi nelíšia. Či je to v Poľsku alebo inde. Každá takáto firma totiž keď kúpi závod, automaticky ho prerobí podľa vlastných štandardov. Dohodnutá odmena závisí od typu zmluvy. Zvyčajne sa však prispôsobuje podmienkam, z ktorých bol pracovník vyslaný, k čomu sa pridajú ďalšie výhody, keď zamestnávateľ napríklad zaplatí bývanie.

Kam idú Poliaci?
V Poľsku je vo viacerých sektoroch nedostatok kvalifikovaných pracovných síl. Firmy neúspešne hľadajú frézarov, sústružníkov a murárov. Chýbajú aj inžinieri a vodiči nákladných áut. Celkovo úrady práce nahlásili 57-tisíc voľných pracovných miest, ale ich skutočný počet je pravdepodobne oveľa vyšší. Informovala o tom agentúra TASR.
Podľa prieskumu denníka Rzeczpospolita mnoho zamestnávateľov zvyšuje mzdy, aby prilákali pracovníkov. Podľa oficiálnych štatistík asi 40 percent stavebných firiem si sťažuje na to, že nedostatok pracovných síl obmedzuje rast spoločnosti. S rovnakým problémom bojujú strojárske firmy a firmy v kovospracovateľskom priemysle. Poliaci pritom nehľadajú prácu len v bohatých západných štátoch. Za posledné dva roky počet Poliakov pracujúcich na Slovensku vzrástol šesťkrát -- na 1 600. Väčšina z nich pracuje v závodoch medzinárodných koncernov. V Česku pracuje 13-tisíc Poliakov. Mzdy sú tam oveľa nižšie ako vo Veľkej Británii alebo v Írsku, ale aj životné náklady sú tam nižšie. Pre Poliakov je oveľa ľahšie naučiť sa po česky ako po anglicky a cesta domov nie je taká dlhá. V Maďarsku pracuje len 650 Poliakov. Príčinou je jazyková bariéra -- maďarčina je pre nich veľmi ťažká.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:01