Minister spravodlivosti Gábor Gál našiel stratený dokument, ktorý sa týka podnikateľa Mariana Kočnera.TASR
StoryEditor

Konečných užívateľov výhod doplňte do konca roka

20.07.2019, 00:00
Autor:
jmejme
Do registra partnerov verejného sektora sa zatiaľ zapísalo iba 10 percent podnikateľov

Firmy musia svojich skutočných majiteľov, takzvaných konečných užívateľov výhod, zapísať do Obchodného registra do konca roka. Aj keď majú čas ešte takmer pol roka,  ministerstvo bije na poplach. Do dnešného dňa sa zapísala totiž len desatina všetkých povinných biznismenov.

Zápis do Obchodného registra

Všetky firmy, ktoré nie sú na burze a nepatria štátu, musia vykonať zápis do Obchodného registra. „Firmy sú povinné zapísať do neverejnej časti obchodného registra meno, priezvisko, rodné číslo alebo dátum narodenia a adresu trvalého pobytu konečného užívateľa výhod,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. Povinnosť sa týka všetkých existujúcich aj všetkých novozaložených firiem.

Zapisovať tieto údaje do Obchodného registra nemusia tie firmy, ktoré sú už zapísané v samostatnom zozname, v takzvanom Registri partnerov verejného sektora.

Kto je konečný užívateľ výhod

Podľa zákona je konečným užívateľom výhod ten, kto skutočne profituje zo zisku firmy v poslednej časti skladačky korporátnej štruktúry. „Obvykle sú to spoločníci - pri splnení danej povinnosti nezáleží na tom, že v obchodnom registri už zapísaní sú - akcionári, tichí spoločníci a niekedy tiež štatutári, ak zodpovedajú zákonom stanovenej definícii,“ vysvetľuje Drobová. „Podľa nej je konečným užívateľom výhod zjednodušene osoba, ktorá skutočne ovláda alebo kontroluje právnickú osobu alebo získava prospech z činnosti alebo z obchodu tejto právnickej osoby.“

Tieto osoby sa musia povinne zapísať:

Fyzická osoba, ktorá má priamy alebo nepriamy podiel alebo ich súčet najmenej 25 % na hlasovacích právach v právnickej osobe alebo na jej základnom imaní.

Fyzická osoba, ktorá má právo na hospodársky prospech najmenej 25 % z podnikania alebo z inej činnosti fyzickej osoby – podnikateľa alebo právnickej osoby.

Fyzická osoba, ktorá je štatutárnym orgánom, riadiacim orgánom, dozorným orgánom, kontrolným orgánom alebo členom týchto orgánov.

Fyzická osoba, ktorá je zakladateľom alebo zriaďovateľom združenia majetku.

01 - Modified: 2023-10-04 08:34:19 - Feat.: - Title: Si študent a v gamingu si doma? Nezmeškaj kvalifikáciu na Red Bull Campus Clutch 02 - Modified: 2023-08-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Žiješ v zahraničí a chceš v septembri voliť? Na registráciu máš posledné hodiny, žiadosť pošli na túto adresu 03 - Modified: 2023-07-04 13:17:23 - Feat.: - Title: Údaje do obchodného registra budú môcť zapisovať aj notári. Prezidentka podpísala novelu zákona 04 - Modified: 2023-06-25 07:51:35 - Feat.: - Title: Údaje do obchodného registra by mohli po novom zapisovať aj notári 05 - Modified: 2023-05-20 07:09:12 - Feat.: - Title: Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť 14 nových politických strán, informuje Ministerstvo vnútra
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 00:31