StoryEditor

Superboháčov už omrzeli jachty, novou hračkou sú ponorky

29.01.2006, 23:00

Súperiť o najväčšiu a najlepšie vybavenú jachtu? Ani to už nestačí miliardárom k spokojnosti. Aj vesmír si už počas troch výletov odskúšali. Najnovšou hračkou pre superbohatú elitu sú teraz ponorky. Nevyžadujú totiž takú zložitú prípravu ako súčasná vesmírna turistika a na rozdiel od prázdnin v bezváhovom stave si na výlet ponorkou môžete pozvať hostí. Program v podstate závisí od vás. A konečne -- ponorka spĺňa základné kritérium na to, aby sa stala skutočným hitom -- neponúka iba luxus, ako napríklad už príliš "bežné" jachty, ale aj extrémne adrenalínovú zábavu, ktorú si naozaj nemôže dovoliť hocikto.
V súťaži o najväčšiu a najlepšie vybavenú súkromnú ponorku zatiaľ podľa denníka Corriere della Serra zrejme vedie Paul Allen, spoluzakladateľ Microsoftu. Americká spoločnosť Olympic Submarine Technologies pre neho postavila žiarivo žltú ponorku, do ktorej sa pohodlne zmestí desať pasažierov. Luxusné podvodné vozidlo Allen "parkuje" v štýle Jamesa Bonda na svojej známej 126 metrov dlhej superjachte Octopus, ktorá je považovaná za najväčšiu na svete.

Výlet do vesmíru je lacnejší
Cenu médiá nespomínajú. Avšak známy dizajnér ponoriek Paul Moorhouse z Plymouthu dokáže navrhnúť obvykle dvojmiestne podmorské dopravné prostriedky približne za 23,3 milióna dolárov. K tomu však treba pripočítať minimálne 203-tisíc dolárov ročne na údržbu a prevádzku, napísal denník Calgary Herald. Za desaťdennú návštevu vesmíru pritom v poradí už tretí výletník Gregory Olsen zaplatil dvanásť miliónov dolárov. Moorhouse ku koncu minulého roka navrhol už dve ponorky pre prísne utajených ropných šejkov zo Spojených arabských emirátov. A najmenej sedem až osem ďalších nemenovaných boháčov investovalo do pomerne "skromných" dvojmiestnych strojov, prezradil britský dizajnér, ktorý navrhuje ponorky aj na výskumné účely, denníku The Sunday Times.
S Paulom Allenom sa rozhodol súťažiť aj známy ruský oligarcha Roman Abramovič. Svoju dvojmiestnu ponorku zakotvil pri vrtuľníku na superjachte Pelorus, jednej zo štyroch, ktoré vlastní. A zdá sa, že výrobcovia nebudú mať o prácu núdzu. Nemenovaný zdroj totiž denníku The Australian prezradil, že sa Abramovič chystá na výmenu za väčší model. "Keď už iní ľudia vlastnia väčšie ponorky, mohlo by sa o ňom začať hovoriť, že je sto rokov za opicami," citoval denník svoj zdroj.
No a firma Hawkes Ocean Technolgies už stavia v poradí tretiu ponorku "na mieru" pre režiséra Jamesa Camerona. Biznismeni však myslia aj na "chudobnejšiu" triedu superboháčov. Tí, pre ktorých nie je problém utratiť pri prázdninovom cestovaní 1 500 dolárov za noc, si určite nenechajú ujsť výlet na prvej podmorskej trase okolo korálových útesov v bahamskom alebo havajskom súostroví.
Americký konštruktér ponoriek Bruce Jones už stavia luxusné plavidlo Poseidon, ktoré zvláda tak plavbu po mori, ako aj v hlbinách. Loď dlhá 85,8 metra pre 70 pasažierov bude stáť 203 miliónov dolárov a cestovné kancelárie už garantujú, že Poseidon nezostane prázdny -- zákazníci by sa vraj kvôli zážitkom z pozorovania podmorského sveta obrovskými oknami v tridsaťmetrovej hĺbke hlásili už aj teraz.

Plánuje sa podmorský hotel
Poseidon bude od roku 2008 súčasťou širšieho projektu -- Jones chce na Bahamách vybudovať celé podmorské luxusné centrum s päťhviezdičkovým hotelom, do ktorého sa zákazníci budú spúšťať výťahmi. "Vo svete sú milióny inteligentných bohatých turistov, ktorých nápad s podmorskou turistikou fascinuje," verí si Jones.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 14:49