StoryEditor

Na spory skúste ísť mediáciou

25.07.2019, 00:00
Ak nedokážete vyriešiť medziľudské konflikty so susedmi, hľadajte pomoc v obci či u policajtov. Keď nepochodíte, prv než sa obrátite na súd, skúste napríklad aj služby mediátora.

1. Ohrozenie stavby
Aký druh susedských sporov sa v praxi zvykne riešiť najčastejšie?
Patrí medzi ne najmä ohrozenie susedovej stavby alebo pozemku, ďalej sú to spory o odstránenie previsov a podrastov pri oploteniach alebo rušenie pokojného užívania vlastníctva. Rovnako ako v prípadoch iných sporov, aj tie susedské by sa mali riešiť rozumne, chladnou hlavou a bez emócií.

2. Rastúci trend
Množstvo medziľudských konfliktov údajne stúpa, registrujete takýto trend?
Susedské spory sú právnymi vzťahmi medzi vlastníkmi a užívateľmi susediacich nehnuteľností a čoraz viac ich ovplyvňujú spoločenské zmeny. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa čoraz viac ľudí namiesto mlčanlivého tolerovania snaží domáhať svojich práv. Úpravu susedských vzťahov rieši Občiansky zákonník. Upravuje povinnosť vlastníka veci zdržať sa všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval jeho práva. Zásahy spojené s bežným užívaním nehnuteľností sú susedia, naopak, povinní strpieť.

3. Úradná moc
Kam sa majú susedia obrátiť, ak sa nedokážu dohodnúť?
V situácii, keď susedia nedokážu nájsť spoločnú reč, teda komunikácia nefunguje, je možné obrátiť sa na obec, políciu alebo súd. Podľa Občianskeho zákonníka je možné v prípade občianskoprávneho sporu, v ktorom došlo k zásahu do takzvaného pokojného stavu, obrátiť sa na obec, čím sa rozumie aj mesto alebo jeho mestská časť. Tam treba žiadať predbežnú ochranu. Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany aj na súde.


4. Pokojný stav
Mohli by ste vysvetliť, čo znamená zásah do pokojného stavu?
Ide napríklad o situáciu, keď je pokojným stavom bývanie v byte, kde je relatívne ticho a nočný pokoj. Ak nový sused organizuje pravidelne hlučné večierky do neskorých nočných až ranných hodín, ide o zásah do pokojného stavu. S riešením sa môžete obrátiť na obec, ktorá prerokuje vec, a jej úlohou je predovšetkým chrániť faktický stav. Po riadnom zistení všetkých skutočností môže obec rozhodnúť, že návrh zamietne ako nedôvodný, schváli zmier medzi sťažovateľom a pôvodcom zásahu do pokojného stavu alebo predbežne zakáže zásah do pôvodného stavu, alebo pôvodcovi zásahu uloží povinno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:12