StoryEditor

Družstvá skupujú pôdu aj naďalej

30.07.2019, 00:00
Trh s pôdou sa pod tlakom Únie na Slovensku znovu uvoľnil. Pôdu už nemusí majiteľ ponúkať cez register. Odborníci radia vlastníkom aj kupujúcim, ako uzavrieť obojstranne výhodnú zmluvu.

Odpovedá Zuzana Lauková, MG real

1. Nález Ústavného súdu
Ústavný súd rozhodol o protiústavnosti tých ustanovení, ktoré sa týkajú povinného ponukového konania. Ako hodnotíte túto zmenu?
Kladne. Zákon mal totiž veľa medzier. Využívali ich práve také osoby, ktoré pôdu berú skôr ako komoditu na obchodovanie. Sťažil možnosť dostať sa k pôde tým súkromným osobám, ktoré mali reálny záujem pôdu užívať, obrábať, niečo na nej pestovať alebo chovať. Nešťastne interpretovaný bol aj medzi vlastníkmi. Poznám prípady, keď ľudia pred sprísnením podmienok pôdu radšej predali za nízku cenu, aby potom nemali problém s jej predajom. Nevedeli, kto si ju bude môcť kúpiť a za akých podmienok. Bolo to pre vlastníkov veľmi zmätočné. Obmedzilo sa tak vlastnícke právo. Neriešila sa podpora poľnohospodárov, ktorí reálne užívajú a starajú sa o pôdu, jej vyššia ochrana.

2. Situácia na trhu
Zmenila sa nejako zásadným spôsobom situácia na trhu s pôdou po uvoľnení predaja?
Veľa vlastníkov mi ešte volá a pýtajú sa, či môžu pôdu predať a komu. Táto informácia sa ešte nedostala veľmi do povedomia verejnosti. Avšak najmä malí poľnohospodári a samostatne hospodáriaci roľníci začali zasa vykupovať pôdu bez toho, aby museli absolvovať viacero administratívnych úkonov a predkladať potvrdenia. Proces predaja sa urýchlil a tiež môžu kupovať pôdu aj ostatné súkromné osoby.

3. Lacný výkup
Zákon mal chrániť našich agropodnikateľov pred lacným vykúpením pozemkov. Zámer sa teda nepodaril?
Zahraničným vlastníkom sa nevyhneme, keďže sme v Únii. Zmiešané sú už aj majetkové účasti v obchodných spoločnostiach a družstvách.


4. Zákaz predaja
Naďalej však nemôže poľnohospodársky pozemok získať do vlastníctva určitá kategória zahraničných investorov. Na koho sa zákaz vzťahuje?
Na občanov a právnické osoby tých štátov, v ktorých ani naši občania a právnické osoby nemôžu nadobudnúť do vlastníctva poľnohospodárske pozemky. Týka sa to aj prípadov, keď majú v takých štátoch sídla právnické osoby alebo pobyt fyzické osoby a chcú nadobudnúť pôdu u nás, tak nemôžu. Nevzťahuje sa to jedine na štáty Európskej únie, európskeho hospodárskeho priestoru, Švajčiarsko. Ani na tie, pre ktoré to vyplýva z medzinárodnej zmluvy, ktorou je naša republika viazaná. A to ani na...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-01-26 17:02:14 - Feat.: - Title: Británia prerušila rokovania o voľnom obchode s Kanadou, dôvodom je agrosektor 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 05 - Modified: 2023-09-17 11:39:00 - Feat.: - Title: Agrosektor vie významne ušetriť na nepriamych nákladoch, tvrdí analýza
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:21