StoryEditor

Porovnanie platov ukázalo obrovské rozdiely. Pozrite si, kde sa zarába najviac a najmenej

02.08.2019, 12:30
Autor:
(msa)(msa)
Rozdiely v platoch naprieč Slovenskom sú výrazné. Aj to by mohlo vysvetľovať, prečo sa po novej práci obzerá zvýšený počet ľudí, ktorí dnes prácu majú.

Určite neprekvapuje, že najvyšší plat možno nájsť v Bratislave. Mesto Snina je od Bratislavy vzdialené nielen stovky kilometrov, ale aj na stovky eur. Analýza portálu Platy.sk ukazuje, že práve medzi týmito dvomi mestami je najväčší rozdiel v platoch na Slovensku. Priemerný základný plat v okrese Snina predstavuje 789 eur v hrubom. Mzda bratislavského zamestnanca je v priemere až o 90 percent vyššia, na výplatnej páske má sumu približne 1500 eur.

Medián v hlavnom meste predstavuje 1400 eur. To znamená, že presná polovica ľudí zarába menej a polovica viac. V Snine je tento pomyselný stred omnoho nižší. Medián vo východoslovenskom meste predstavuje 750 eur.


Naj zarábajúci v Snine nedosahujú ani bratislavský medián
Najhoršie zarábajúca desatina bratislavských zamestnancov zarobí menej ako 850 eur v hrubom. Keď sa pozrieme na túto spodnú platovú skupinu pracovníkov v Snine, môžeme vidieť, že ich mzda je na úrovni minimálnej mzdy. Tá predstavuje v tomto roku 520 eur v hrubom.

Najlepšie platení zamestnanci v Snine majú základnú mzdu vyššiu ako 1200 eur v hrubom. Mzdová bratislavská elita zarába lepšie ako 2500 eur v hrubom.

V TOP 10 najhoršie platených je 7 okresov z Prešovského kraja
Medzi okresmi s najhoršími platmi podľa webu Platy.sk, je až sedem okresov z Prešovského kraja, dopĺňa ich Poltár z Banskobystrického kraja, Turčianske Teplice zo Žilinského kraja a Sobrance z Košického kraja. V spodnej platovej desiatke vidieť iba okresy z východného a stredného Slovenska.


Na čele Bratislava s veľkým odstupom
V rebríčku okresov s najlepšími platmi vystupujú naše dve najväčšie mestá ako dva okresy. Pod Bratislavou sú sčítané údaje za Bratislava I, II, III, IV, V a pod Košicami sú to údaje dokopy za okresy Košice I, II, III, IV a Košice – okolie.

Portál Platy.sk poukazuje na nevyrovnanosť prvých priečok v mzdovej TOP 10 na Slovensku. Rozdiel medzi hlavným mestom na prvom a Malackami na druhom mieste je až 257 eur. Niektorých môže prekvapiť aj rozdiel medzi Malackami a Trnavou, ktorý predstavuje 90 eur. Nasledujúce priečky sú už vyrovnanejšie.

Záujem o novú prácu majú zamestnaní
Počet uchádzačov, ktorí reagovali na pracovné ponuky za prvých šesť mesiacov v roku 2019, narástol. Analýza portálu Profesia.sk ukazuje, že na pracovné príležitosti reagovali častejšie muži. Ak firma uverejnila v 1. polroku 2019 ponuku na portáli Profesia.sk, v priemere platilo, že na inzerát zareagovalo takmer 17 uchádzačov.

V porovnaní s rovnakým obdobím v predošlých rokoch ide o najvyšší počet reakcií za posledné tri roky. Zaujímavosťou je, že zvýšený záujem sa prejavuje napriek neustále sa znižujúcej miere nezamestnanosti v krajine. Možno tak predpokladať, že ho spôsobuje aj skutočnosť, že po novej práci sa obzerá zvýšený počet ľudí, ktorí dnes prácu majú. Potvrdzuje to aj účasť na podujatí Profesia days. „Medzi návštevníkmi bolo tento rok v Bratislave až 37 percent a v Žiline dokonca 41 percent zamestnaných, ktorí sa snažili získať nové informácie o voľných pracovných miestach a trhu práce. Uvidíme, či sa tento trend potvrdí aj v septembri v Košiciach. Ide o mesto s najvyššou nezamestnanosťou, kde sa konajú Profesia days,“ povedala Nikola Richterová, PR manažérka spoločnosti Profesia.


Množstvo pracovných príležitostí sa nemení
Vývoj počtu pracovných inzerátov na Profesia.sk v 1. polroku ukazuje, že čísla sa za posledné tri roky až tak nemenia, vidieť iba jemný pokles.Prvý polrok priniesol na najznámejší portál na Slovensku takmer 134-tisíc ponúk. Oproti minulému roku je to o necelých 600 inzerátov menej. Za prvých šesť mesiacov prišlo od mužov vyše 890-tisíc reakcií na ponuky, čo je 54 percent. Ženy reagovali o čosi menej. Z celkového počtu to bolo 46 percent, teda zhruba 772-tisíc reakcií. V roku 2019 ženy reagujú najviac na pozície v administratíve a obchode. Zaujímavé je, že do TOP 10 pozícií s najvyšším počtom reakcií nežnejšieho pohlavia sa dostala pozícia operátorky výroby.
Najobľúbenejšie pozície mužov v prvej desiatke rebríčka sú na rozdiel od žien povolania z rôznejších odvetví, ide o pozície z obchodu, dopravy, logistiky a špedície, administratívy, výroby, ale aj pomocných prác.

Práce v zahraničí je menej
Záujem Slovákov o prácu v zahraničí stúpol, príležitostí majú pritom menej ako pred rokom.
Počet ponúk do zahraničia bol v prvom polroku 2019 o takmer pätinu nižší ako vlani. Záujem ľudí o prácu za hranicami napriek tomu stúpa. Prvý polrok 2019 priniesol na portál Profesia.sk 4273 pracovných inzerátov do zahraničia. Oproti minulému roku je to menej o vyše 19 percent. Zatiaľ najvyšší počet pracovných ponúk evidovala Profesia v roku 2016. Portál vtedy zaznamenal viac ako 5700 zahraničných pracovných príležitostí.


Ponúk ubudlo, ľudí však lákajú viac
Napriek tomu, že prvý polrok 2016 priniesol o približne 1500 viac pracovných ponúk ako je v súčasnosti, ak porovnáme počet reakcií v týchto dvoch obdobiach je porovnateľný. Za prvých šesť mesiacov tohto roka sme totiž zaznamenali vyše 66-tisíc reakcií uchádzačov na zahraničné pracovné ponuky na Profesia.sk. Priemerný počet reakcií na jednu ponuku je tak v súčasnosti pomerne vysoký. Na jeden zahraničný pracovný inzerát zareaguje v priemere viac ako 17 uchádzačov. Minulý rok to boli približne 13 uchádzači. Ľudí zaujíma najviac práca v Nemecku, Rakúsku a Holandsku.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 22:03