StoryEditor

Primeraná suma penzistovi zostáva

05.08.2019, 00:00
Ak pre dlh či iné pohľadávky čelíte exekúcii, nevyhnete sa zrážkam z platu alebo iných zárobkov. Je logické, že keď ste dlhujúci dôchodca a nemáte už iný príjem než penziu, siahne sa na ňu.

Ako prebieha exekučné zrážanie z penzie? Dôchodcovi sa z dôchodkovej dávky odráta nepostihnuteľná suma vo výške sto percent životného minima. Od júla to je 210,20 eura mesačne. Základná nezraziteľná suma pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je polovica životného minima, teda 105,10 eura. Osobitne sa táto suma určí vtedy, ak je pohľadávkou, v ktorej prospech sa zrážky vykonávajú, výživné na maloleté dieťa.

Tri tretiny
Keď sa dlhujúcemu penzistovi odpočítajú nedotknuteľné sumy, zvyšok čistého príjmu sa zaokrúhli na eurocenty nadol na sumu deliteľnú troma a rozdelí sa na tri tretiny. Tie sa rozdelia presne podľa predpísaného vzorca. Napríklad na úhradu dlhu ide len tretina.


Exekútori pritom upozorňujú, že sa musí brať do úvahy nielen úhrada samotného dlhu, ale aj uspokojovanie úrokov z omeškania a trov celého konania. Do trov treba zarátať odmenu exekútora, náhradu za jeho výdavky a jeho stratu času.


Odmena za vymoženie
Ako sa uvádza na webe Slovenskej komory exekútorov, odmena exekútora sa vypočíta ako paušálna náhrada hotových výdavkov plus 20 percent z vymoženej pohľadávky – to v prípade, ak sa dlh zaplatí v lehote, teda do 15 dní. Niekedy treba k odmene pripočítať ešte aj daň z pridanej hodnoty, ktorá putuje do štátneho rozpočtu.


Výhrady dlžníka voči neprimeranej výške trov s odôvodnením, že veď on mal len malý dlh, povedzme vo výške do 10 eur, nie je opodstatnený. Ak sa totiž už prípad dostane do rúk exekútora, jeho prácu treba zaplatiť.

Vyhlásenie o majetku
Každý dlžník musí poskytnúť exekútorovi požadovanú súčinnosť. Exekútor musí dostať najmä všetky vysvetlenia, a to v lehote, akú sám určí. V žiadosti o poskytnutie súčinnosti môže byť napríklad výzva, aby ste splnili aj ďalšie povinnosti. Napríklad, aby ste urobili vyhlásenie o svojom majetku. Vyhlásenie musí obsahovať okrem iného: a) zoznam hnuteľných vecí, ktoré máte vo vlastníctve alebo spoluvlastníctve vrátane hotovosti,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Predčasná penzia býva aj východiskom z núdze. Aby ste mali na ňu nárok, musíte splniť niekoľko podmienok 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:40