StoryEditor

Mladí právnici si o kapitalizme nerobia ilúzie

06.08.2019, 00:00
Liberalizmus nenaplnil všetky očakávania, ktoré súviseli s prosperujúcou ekonomikou a so slobodou. Nadšenie z liberalizmu, ktoré tu bolo po Nežnej revolúcii, medzi študentmi právnických fakúlt opadlo. Čoraz viac chcú sociálne istoty a radikálne riešenia. Hovorí to profesorka právnej filozofie z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Jarmila Chovancová.

Dennodenne ste v kontakte s mladými ľuďmi – budúcimi právnikmi. Vnímajú pozitívne západnú liberálnu spoločnosť?
Keď hovoríme o chybách a nedostatkoch v súčasnej spoločnosti, nadšenie z liberálneho myslenia opadlo. Je to preto, lebo liberalizmus nenaplnil všetky očakávania, ktoré súviseli s prosperujúcou ekonomikou a so slobodou. Sklamanie z liberalizmu prišlo, lebo sa nepodarilo dostatočne vyriešiť problémy, či už v ekonomike alebo inej sfére. Aj preto rastú sympatie k socializmu a k sociálnym hodnotám.


Ktoré problémy študentov trápia najviac?
Sú najmä sklamaní, že po skončení štúdia nemajú možnosť uplatnenia. Máme veľa vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí sa na domácom trhu nemôžu uplatniť a odchádzajú do zahraničia. Cítim rozčarovanie mladých z trhovej ekonomiky, najmä kvôli pracovným a sociálnym podmienkam.


Rezignovali mladí na kapitalizmus?
Nemyslím si, že rezignovali na kapitalizmus, ale berú ho triezvo. Nerobia si ilúzie o kapitalizme, ako to bolo pred dvadsiatimi alebo tridsiatimi rokmi. Boli by za to, aby sa prijímali radikálne rozhodnutia, ktoré by priniesli pozitívnu zmenu a sociálne istoty pre mladých. Sú rozčarovaní, keď vidia v správach človeka, ktorý potrebuje pomoc a zákony im nedokážu pomôcť. Veď tu máme sociálny štát.


Čoraz viac sa hovorí o vízii sociálnej ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:46