DPA
StoryEditor

Kam za históriou... Do Poľska!

03.09.2019, 12:15
Autor:
zdzzdz
Je to už 30 rokov, keď sa 4. júna 1989 v dôsledku rozhovorov za „okrúhlym stolom“ medzi antikomunistickou opozíciou a vtedajšími vládnymi predstaviteľmi uskutočnili v Poľsku prvé slobodné parlamentné voľby. Tento dátum bol neskôr prijatý ako symbolický pád komunizmu.

Netreba zabúdať, že až potom padJe to už 30 rokov, keď sa 4. júna 1989 v dôsledku rozhovorov za „okrúhlym stolom“ medzi antikomunistickou opozíciou a vtedajšími vládnymi predstaviteľmi uskutočnili v Poľsku prvé slobodné parlamentné voľby. ol Berlínsky múr, a vlna zmien sa dostala aj do iných krajín bývalého sovietskeho bloku, medziiným aj Československa. Nedávno sme oslavovali aj iné výročie – 15 rokov od vstupu Poľska a okolitých krajín vrátane Slovenska do Európskej únie.

Demokracia, voľný trh, otvorené hranice, to všetko je dnes samozrejmosťou. Ale nebolo to tak vždy. Keď si spomenieme, ako naše krajiny vyzerali pred 30 rokmi a ako vyzerajú teraz – uvedomujeme, akým veľkým darom bola získaná sloboda a akou šťastnou historickou udalosťou bol – vstup do Európskej únie.

Keď sme na Veľvyslanectve Poľskej republiky rozmýšľali, ako tentoraz predstaviť Poľsko, pokračujúc tak v dobrej spolupráci s Hospodárskymi novinami z predchádzajúcich rokov, rozhodli sme sa nadviazať predovšetkým na toto výročie a ukázať, ako veľmi sa naša krajina za tých 30 rokov zmenila, a ukázať to na príklade jedného, ale veľmi zaujímavého regiónu – Horného Sliezska.

Aj preto, že hraničí so Slovenskom, je vám relatívne blízky. Sliezsko sa ešte donedávna takmer výlučne spájalo s baňami a hutami, všeobecne priemyslom, a to ťažkým, ktorý znečisťoval ovzdušie. V súčasnosti to už nie je ten istý región, čo kedysi. Dnes ho spájame skôr s inováciami, modernou architektúrou a najmä veľkolepými kultúrnymi investíciami a, paradoxne, aj so zeleňou.

O tom sa vlastne v tejto prílohe, ktorú držíte v rukách, dočítate. Dozviete sa aj o veľkých osobnostiach – umelcoch a vedcoch, spájaných s týmto regiónom, o dôležitých udalostiach, ktoré sa tu odohrali, najmä o Klimatickom samite OSN, ktorý sa konal v decembri minulého roka. Našou neustálou snahou je to, aby čoraz viac Slovákov prichádzalo do Poľska. 

Je to najlepšia cesta, ako prekonať stereotypy, zovšeobecnené názory, ktoré často nemajú veľa spoločného s realitou, lebo pochádzajú z minulosti. Odporúčam vám, aby ste sa vybrali aj ďalej, nielen do prihraničnej oblasti, ale napríklad aj do Varšavy či Gdanska, alebo na iné miesta poľského pobrežia Baltiku, na Mazurské jazerá, do Vroclavu, Poznane či Toruňa. Katovice a Sliezsko môžu byť na týchto cestách zaujímavou zastávkou, ale pevne verím, že aj cieľovým bodom.

Preto dosť veľa priestoru v tejto prílohe venujeme turistike. Objavte spolu s nami malebné pohoria, historické miesta, technické pamiatky, ale aj jednu z najlepších koncertných sál na svete či avantgardné múzeá. Presvedčte sa sami, aké moderné je Sliezsko, a aké moderné je Poľsko!

Krzysztof Strzałka

Autor je veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku.

01 - Modified: 2023-01-27 16:36:01 - Feat.: - Title: Pri výbuchu plynu v Katoviciach zahynuli matka a dcéra 02 - Modified: 2023-01-27 14:53:40 - Feat.: - Title: Výbuch v poľských Katoviciach si vyžiadal dve obete a sedem zranených 03 - Modified: 2022-05-09 20:00:00 - Feat.: - Title: Remeslo má zlaté dno. 500 eur pre budúcich murárov prebudilo mladých ľudí 04 - Modified: 2022-04-28 05:27:12 - Feat.: - Title: Cenový uragán roztočili energie. Priemysel drasticky zdražuje 05 - Modified: 2022-04-26 13:58:10 - Feat.: - Title: Absurdné riešenie čipovej krízy. Firmy údajne dolujú polovodiče z práčok
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 22:05