Index: 27,35. Jedlo v lacnej reštaurácii: 4,19 eura. Trojchodové jedlo pre dve osoby v stredne drahej reštaurácii: 18,62 eura. Cena pollitrového domáceho čapovaného piva: 1,40 eura.wikimedia.com
StoryEditor

Spoznajte dejiny i modernú tvár Katovíc

03.09.2019, 13:40
Autor:
zdzzdz
Katovice sú srdcom prvej metropoly v Poľsku, ktorá má viac ako dva milióny obyvateľov. Nachádzajú sa na juhu krajiny a patria medzi mestá s najlepšou komunikáciou v Poľsku.

V bezprostrednej blízkosti sa križujú autostrády A1 a A4, ktoré umožňujú pohodlné cestovanie až nad Baltik a juh Európy, rovnako aj na západ a východ kontinentu. Hustá sieť železničných tratí znamená, že za pár hodín je možné sa dostať do európskych hlavných miest, ako napríklad do Prahy, Bratislavy, Viedne, Budapešti či Berlína, a s Varšavou Katovice spája najmodernejšia železničná magistrála v Poľsku, ktorá umožňuje ísť rýchlosťou až 200 km/h.

Medzinárodné letisko Katovice je jedným z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich letísk v Poľsku. Okrem toho sa v okruhu 100 km nachádzajú ešte dve iné medzinárodné letiská Krakov a Ostrava.
Dnešné Katovice sú nielen moderné, ale aj prosperujúce ekonomicky a akademicky, a pohodlné mesto. Moderné pracovné miesta vytvárajú také firmy ako IBM, Mentor Graphics, Unilever, Rockwell Automationai Yamazaki Mazak, čo len potvrdzuje atraktivitu mesta.

Dôvodom je aj developerská aktivita a stále rastúci počet moderných kancelárskych komplexov, rovnako úplne nových, ako aj takých, ktoré vznikajú v rámci revitalizácie priemyselných objektov.
Zeleň a ekologická zodpovednosť sú vizitkou dnešných Katovíc. Je to jedno z najzelenejších miest v Poľsku, viac ako 40 percent jeho povrchu tvoria lesy, ktoré sú spolu s parkami výborným miestom na rekreáciu a odpočinok.

Blízko centra Katovíc sa nachádza Sliezsky park, ktorý je jedným z najväčších mestských parkov na svete, je dva razy väčší ako newyorský Central Park. Miestom, kde Katovičania radi trávia čas, je aj Dolina Trzech Stawów (Dolina troch rybníkov), výborné miesto na bicyklovanie a korčuľovanie, miesto, kde sa dá vypožičať kajak alebo stráviť čas s deťmi na vodnom detskom ihrisku. 

Katovice sú známe festivalmi a bohatou hudobnou kultúrou. Práve tu bývali významní poľskí skladatelia – Wojciech Kilar a Henryk Mikołaj Górecki, tu má tiež svoje sídlo Národný symfonický orchester poľského rozhlasu. Úspechy v tejto oblasti pred niekoľkými rokmi potvrdilo aj UNESCO, a to tým, že vymenovalo Katovice za Kreatívne mesto hudby.

Ale nie vždy to tak bolo; ešte pred niekoľkými rokmi monokultúra ťažkého priemyslu výrazným spôsobom vplývala na životné prostredie Katovíc. Bane a huty boli základom hospodárstva mesta a regiónu. Rad investícií súvisiacich s ekologickou zodpovednosťou, ako aj ambiciózne ekologické a vzdelávacie programy napomohli ďalekosiahlym zmenám.

Ich nepochybným symbolom je dnes Kultúrna zóna. Na území niekdajšej uhoľnej bane bolo vybudované najmodernejšie v tejto časti Európy, medzinárodné Kongresové centrum s charakteristickou zelenou dolinou, pretínajúcou jeho strechu, s futuristickým sídlom Sliezskeho múzea a koncertnou sálou Národného symfonického orchestra Poľského rozhlasu, na projekte ktorej sa podieľali svetoví japonskí zvukoví technici.

Kultúrnu zónu dopĺňa ikona Katovíc – športovo-zábavná hala v tvare lietajúceho taniera – Spodek. Objekt s jedinečným svetovým dizajnom, rozpoznateľný vďaka charakteristickému „kozmickému“ tvaru, sa teší nesmiernej popularite hudobných a športových fanúšikov. Tu sa konajú volejbalové, basketbalové a hokejové zápasy na tej najvyššej úrovni. 

Atraktívna hotelová báza a jednoduchý prístup mali vplyv na to, že v roku 2017 Katovice prijali okolo 827-tisíc hostí, ktorí sa zúčastnili na konferenciách a veľtrhoch, a čo je veľmi dôležité, tento počet z roka na rok rastie.
Katovice, aj keď sú mladým mestom, sotva so 150-ročnou históriou, sa môžu pochváliť rôznymi pamiatkami a zaujímavou architektúrou. V centre mesta nájdeme veľa nájomných bytov z 19. storočia, ako aj  budovy modernistického typu z 20. a 30. rokov minulého storočia. Práve tu bol v roku 1934 postavený jeden z prvých mrakodrapov v tejto časti Európy. 

Výnimočnou atrakciou Katovíc sú dve historické robotnícke sídliská – Giszowiec a Nikiszowiec, ktoré boli postavené na začiatku 20. storočia. Ich unikátna architektúra je zdrojom inšpirácie pre mnohých maliarov a filmárov a čoraz častejšie si získava záujem turistov. Už niekoľko rokov sa vynakladá úsilie, aby boli zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
Katovice sú živým mestom, ideálnym na organizovanie podujatí, na štúdium i prácu!
Pozývame vás do Katovíc!

Text vznikol v spolupráci s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave. 

01 - Modified: 2024-04-01 11:10:00 - Feat.: - Title: Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala v marci v raste 02 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 03 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 04 - Modified: 2024-01-25 09:24:52 - Feat.: - Title: Peking varoval Európsku úniu, že jej imidž v oblasti hospodárstva je ohrozený 05 - Modified: 2024-01-23 13:05:44 - Feat.: - Title: Znie to ako ukážkový podvod, no tentokrát je to pravda. Žena zdelila 25 miliónov, teraz vyberá ľudí, ktorí rozhodnú, čo s nimi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 18:28