Index: 27,35. Jedlo v lacnej reštaurácii: 4,19 eura. Trojchodové jedlo pre dve osoby v stredne drahej reštaurácii: 18,62 eura. Cena pollitrového domáceho čapovaného piva: 1,40 eura.wikimedia.com
StoryEditor

Nový bod na kultúrnej mape Európy

10.09.2019, 14:10
Autor:
zdzzdz
Na mieste bývalej bane si dnes môžete vypočuť koncert v jednej z najlepších sál v Európe. Taktiež tu môže prebiehať diskusia o budúcnosti európskeho hospodárstva, a to v Medzinárodnom kongresovom centre postavenom podľa originálneho nápadu.

V posledných letných dňoch si môžete dopriať umenie v surových, ale priaznivých interiéroch nového Sliezskeho múzea. Kultúrna zóna, rozprestierajúca sa na revitalizovaných plochách bane Katovice, ktorú tvoria tri spomínané objekty obrovských rozmerov, je súčasťou panorámy mesta a vytvára pozoruhodný a mimoriadne bohatý priestor. Stala sa dôležitým prvkom Katovíc, ktoré sú mestom plným života.

Mladé Katovice, ktoré vznikli len v 19. storočí, priťahovali pohľady vysokými stavbami výťahových veží a inými charakteristickými banskými stavbami. Každý deň tadiaľto prechádzali davy ponáhľajúcich sa baníkov do práce. Aj dnes tu stretávame veľa ľudí, nielen obyvateľov mesta, ale dôvod ich prítomnosti je predsa len celkom iný. Prichádzajú si sem oddýchnuť v peknom prostredí, aby sa spoločne s inými „dotkli“ veľkej kultúry.

V centre tohto priestoru sa dnes nachádza moderné sídlo Národného symfonického orchestra poľského rozhlasu v Katoviciach (NSOPR), ktorého tvar je zachovalý v estetike inšpirovanej katovickým historickým sídliskom Nikiszowiec.

Veľká koncertná sála, vyrobená z brezového dreva, je srdcom tohto komplexu. Z hľadiska akustiky je to jedna z najlepších sál na svete, a to aj vďaka spolupráci s veľmi známou japonskou firmou Nagata Acoustics, ktorá spolupracovala pri stavbách najvýznamnejších koncertných sál v Japonsku, koncertnej sály Walta Disneyho v Los Angeles a dánskej rozhlasovej koncertnej sály v Kodani.
Koncertná sála má nezvyčajný tvar – hľadisko v tvare vinice a balkóny obklopujúce orchester zo všetkých strán umožňujú účastníkom akoby bližší kontakt s hudobníkmi.

Jedinečné sú aj akustické nápady aplikované na strope a stenách, ktoré majú špeciálne reliéfy v tvare vĺn. Je to vynikajúci kompromis medzi riešením, v ktorom sa scéna nachádza na jednom konci obdĺžnikového rezonančného boxu, s takmer rovným hľadiskom a plytkými balkónmi, a konštrukciou s množstvom menších hľadísk, nachádzajúcich sa kaskádovito okolo javiska umiestneného v centrálnom bode.

Do hľadiska, ktoré má päť úrovní, sa zmestí 1 800 osôb. Treba zdôrazniť, že pre každé miesto bola špeciálne prispôsobená akustika a viditeľnosť. Jama pod pódiom poskytuje pohodlie pre 120-členný orchester a 100-členný zbor, zatiaľ čo pódium, vybavené platformovým systémom, umožňuje rôzne profilovanie jamy pod javiskom.

Námestie pred budovou NSOPR je reprezentatívnym miestom s kaskádami schodov, „tancujúcou“ fontánou a dvojhektárovým parkom so stromami a s trávnikmi, priam stvoreným pre oddych. Neďaleko môžeme obdivovať záhradu umenia, ktorá ponúka širokú škálu atrakcií – amfiteáter, priestorové inštalácie a labyrint zo živého plotu v tvare mapy Katovíc z 20. rokov minulého storočia. 

Nové sídlo NSOPR bolo realizované za viac ako 260 miliónov PLN s podporou fondov Európskej únie. Prijaté projektové riešenia sú založené na najlepších modeloch, ktoré sa v súčasnosti používajú vo svete. A preto je ideálne miesto pre najlepší symfonický orchester v Poľsku a aj pre iné skupiny a hudobné žánre či pre deti, ktoré chcú čerpať z bohatstva hudobného vzdelávania. Je preto prirodzené, že táto budova ašpiruje na titul najmodernejšieho hudobného objektu nielen v Poľsku, ale aj v Európe.

Veľká koncertná sieň NSOPR spolu so susedným Medzinárodným kongresovým centrom je prepojená úzkou lávkou. Veľkou výhodou obrovského objektu, ktorého úžitková plocha je takmer 35-tisíc m2, je hlavná sála s kapacitou až 10 000 osôb.

Jej možnosti sú naplno využité počas každoročného Európskeho hospodárskeho kongresu, keď tento priestor zohráva úlohu centrálneho fóra. Tento objekt je neobvyklý aj vďaka tomu, že na jeho streche sa nachádza prechádzkové korzo s chodníkom, vyhliadkovou terasou a miestom pre kaviarenské stoly. Medzinárodné kongresové centrum má všetky výhody, aby sa stalo dôležitým bodom na mape tohto typu objektov v Poľsku a Európe.

V roku 2015 vzniklo nové sídlo Sliezskeho múzea, objekt venovaný dejinám umenia a kultúry. Investícia stála viac ako 273 miliónov PLN a bola z veľkej časti financovaná z fondov Európskej únie. Rozprestiera sa na ploche 25-tisíc m2 vrátane 6-tisíc m2 výstavnej plochy. Významná časť múzea sa nachádza na troch podzemných úrovniach.

Aj napriek tomu, že jeho najnižšia úroveň je až 14 metrov pod zemou, vďaka skleneným konštrukciám na streche, tzv. skleneným boxom, sú výstavy dobre viditeľné pri dennom svetle. V podzemí sa nachádza aj trojúrovňové parkovisko s 232 parkovacími miestami. V roku 2016 sa k nim pripojili ďalšie dve budovy bývalej bane Katovice. Najvyšším bodom nového sídla je ťažná veža šachty Varšava, na ktorej sa nachádza vyhliadková terasa. 

Takto vznikol najväčší výstavný priestor postavený v Poľsku po roku 1989, čím sa vytvorilo jedno z najambicióznejších a najväčších múzejných a kultúrno-rozvojových projektov v povojnovej histórii Poľska.

Katovická miestna samospráva, ktorá poskytla obyvateľom Kultúrnu zónu, ukázala, s akým rozmachom je možné vdýchnuť nový život bývalým banským priestorom. Kultúrna zóna dnes vytvára farebný svet, kypiaci energiou, a sled veľkých udalostí a nezabudnuteľných zážitkov.

Text vznikol v spolupráci s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave. 

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:20