DXC Technology
StoryEditor

Čo COP24 konferencia priniesol Katoviciam a ich obyvateľom?

10.09.2019, 14:25
Autor:
zdzzdz
O zorganizovaní COP24, klimatického summitu OSN, v Katoviciach hovoríme s primátorom mesta Marcinom Krupom.

Kedy sa Katovice začali uchádzať o usporiadanie COP24, ako prebiehali prípravné práce a kde sa vôbec zrodil taký nápad?

Katovice sú unikátnym miestom na mape Poľska. Miestom, ktoré je vzorovým príkladom dynamickej premeny z priemyselnej na modernú metropolu celého regiónu. Stavili sme na revitalizáciu, tvorbu nových rekreačných oblastí, dynamický rozvoj kultúry a kongresovú turistiku.

Premenu Katovíc si všimlo aj UNESCO, ktoré nám v roku 2015 udelilo titul Kreatívne mesto práve v oblasti hudby. Pýtate sa, prečo hudby? Môžeme sa pochváliť novopostavenou koncertnou sálou spĺňajúcou najvyššie svetové parametre.

Navyše sme vďaka týmto investíciám získali potenciál na organizáciu najväčších globálnych podujatí. Britskí velitelia majú porekadlo „who dares wins“ – kto je odvážny, ten vyhráva. Preto hneď, ako sme sa v novembri 2016 dozvedeli, že práve Poľsko bude hostiť COP – začali sme spoluprácu s ministerstvom životného prostredia a pripravili sme vynikajúci projekt, s ktorým sme sa prihlásili.

Od začiatku som veril, že máme veľké šance. Je to predsa unikátna príležitosť na prezentáciu Katovíc v celosvetovom meradle a bolo by hriechom ju nevyužiť. Po akceptácii našej prihlášky sme vykonali veľa práce, pretože sme museli presvedčiť delegátov OSN, že Katovice budú najlepším hostiteľom samitu COP.

Prečo boli podľa vás Katovice dobrá voľba na usporiadanie takej konferencie?

Premena priemyselného mesta na moderné dvojmiliónové sídlo ideálne zodpovedá predstave OSN o ochrane klímy. K tomu sa tiež pridávajú naše obrovské skúsenosti s organizáciou veľkých kongresových podujatí. Sú to predsa práve Katovice, kde sa koná Intel Extreme Masters, ktorý do mesta pritiahne okolo 170-tisíc hostí v priebehu dvoch týždňov. Hovorím o najväčšom biznis podujatí v Poľsku.

Priestor, ktorým disponujeme, to je Medzinárodné kongresové centrum spolu s halou Spodek, predstavuje najväčšie kongresové priestory v Poľsku. K tomu sa navyše pridáva vynikajúca dopravná dostupnosť – vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov od Katovíc sa križujú diaľnice A1 a A4 a len hodinu jazdy autom z Katovíc sa nachádzajú tri medzinárodné letiská. Máme tiež rýchle vlakové spojenie s Varšavou. Počas organizácie podujatia s 20-tisíc návštevníkmi je logistika tiež veľmi dôležitá.

Čo COP24 priniesol Katoviciam a ich obyvateľom?

Prezentácia Katovíc celému svetu prináša obrovský nárast povedomia o nás. Stávame sa dôležitým a dôveryhodným partnerom pri organizácii veľkých podujatí. A vďaka kongresovej turistike, ktorá sa u nás z roka na rok rýchlo rozvíja, získavajú hotelieri, taxikári, reštaurácie a cateringové spoločnosti, stovky miestnych firiem, ktoré obsluhujú tieto podujatia, miestni živnostníci – majitelia obchodíkov a firmy predávajúce dizajnérske pamiatky.

Priemerný účastník, ktorý využíva ubytovanie, „necháva“ v Katoviciach približne 628 zlotých (154 eur) za deň a taký bez ubytovania minie približne 141 zlotých (36 eur) za deň. Na dôvažok, mnohé osoby, ktoré prichádzajú do Katovíc služobne, sa sem radi vracajú, aby mohli napríklad s celou rodinou ísť na koncert Národného symfonického orchestra Poľského rádia v jednej z najlepších koncertných siení sveta, alebo sa vybrať na niektorý z katovických hudobných festivalov, známych v celej Európe.

Získanie COP sa pre nás stalo referenciou, ktorá pomáha pri uchádzaní sa o iné veľké podujatia. Napríklad v tomto roku budeme hostiteľom Svetovej antidopingovej konferencie, ako aj Svetového mestského fóra v roku 2022.

Počas COP24 sme mohli pozorovať prekvapenie hostí zmenou vzhľadu Katovíc. Ešte pred 20 rokmi boli Katovice baníckym mestom v oveľa väčšej miere, ako sú dnes. Ako sa úspešne podarilo uskutočniť v Katoviciach túto transformáciu?

Dnes v Katoviciach fungujú tri bane, pritom ešte nie tak dávno bolo uhlie ťažené v šiestich. Ako mesto sa zúčastňujeme na pridávaní nových funkcií – často kultúrnych, ako v prípade Zóny kultúry, ktorá bola v minulosti baňou Katovice.

Taktiež sme prevzali časť budov od bane Wieczorek. Dnes sa sústreďujeme na odvetvia nových technológií, moderných služieb, IT, ktoré s radosťou investujú v našom meste a vďaka Intel Extreme Masters sme nazývaní globálne hlavné mesto eŠportu.

Klimatický samit v Katoviciach, to bola vynikajúca príležitosť ukázať, ako veľmi sa mesto zmenilo v priebehu nedávnych rokov a taktiež príležitosť na globálnu prezentáciu v doteraz nevídanom meradle. Heslo COP24 v Katoviciach nie bez príčiny znelo „from Black to Green“, čiže od „čiernej k zelenej“. Toto heslo tiež nadväzuje na fakt, že Katovice, stereotypne označované ako čierne, sú fakticky zelené – takmer polovicu územia nášho mesta pokrývajú lesy, parky a zelené námestia.

Text vznikol v spolupráci s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave. 

01 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy 02 - Modified: 2024-04-14 13:50:14 - Feat.: - Title: Varšavou prešiel sprievod odporcov potratov 03 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident 04 - Modified: 2024-04-11 18:20:40 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Dudu nemá systém Patriot, ktorý by mohlo dať Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-11 11:27:43 - Feat.: - Title: Priaznivé výhľady. Svetová banka zlepšila odhad tohtoročného rastu poľskej ekonomiky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 12:45