StoryEditor

Prerastá vám do záhrady susedov strom? Pozrite sa, ako vyriešite susedské spory (konkrétne príklady)

Váš sused zle vymeral pozemok a zabral z vášho. Iní susedia si pravidelne nahlas púšťajú hudbu. Ďalší zásahmi do stavby spôsobili, že vám popraskali steny. Ako sa zachovať a kde hľadať pomoc pri susedských sporoch, radia odborníci.

Ako efektívne riešiť susedské spory? „Mnohí vám zrejme poradia dva spôsoby,“ vysvetľuje advokát Marek Hraška. Ako prvé radí - obrátiť sa na políciu. Tá však bude riešiť spor maximálne ako priestupok.

Pritom konanie vášho suseda možno nebude také závažné, aby sa mohlo považovať za priestupok. Ako druhé radí advokát – súd. No tento spôsob riešenia je taký zdĺhavý, že kým dôjdete na koniec, možno aj zabudnete, prečo ste sa na súd obrátili. „Existuje však aj tretie riešenie,“ napovedá expert.

„Obráťte sa na obec. Veľmi zjednodušene môžem povedať, že obec má právo posúdiť akýkoľvek susedský spor. Môže zistiť, aký bol pôvodný nerušený, teda každému vyhovujúci stav. Môže zistiť, do akej miery je pre vás obťažujúci, a susedovi prikázať, aby uviedol veci do pôvodného stavu. Napríklad, aby si odniesol smeti, alebo aby nehrala ďalej hlasná hudba.“

Vysvetlenie pojmu
Napriek tomu, že obce majú právo poskytnúť predbežnú ochranu už takmer jednu dekádu, stále sa tento inštitút veľmi málo využíva. S akým sporom sa na obec obrátiť? Ak niekto naruší pokojný stav. Ale čo to znamená? Advokát ho vysvetľuje ako stav, ktorý nikto nevníma ako svoju ujmu. Napríklad bývate v byte, v ktorom je relatívne ticho a najmä nočný pokoj. Doteraz ste takéto bývanie mali. Sused však nad vami prenajal byt piatim študentom. Od tohto momentu začali pravidelne organizovať večierky do neskorej noci. Priemerne jeden za týždeň. Organizovanie večierkov vás ruší, a teda študenti narušujú nočný pokoj.

Potvrdenie stavu
Aby vás obec mohla pred podobnými narušiteľmi chrániť, musí ísť o zrejmý zásah. O zrejmý zásah do pokojného stavu pôjde vtedy, ak bude na prvý pohľad evidentný bez toho, aby sa musel overovať ďalšími prostriedkami. Najmä znaleckými posudkami. V určitých prípadoch si jednoduchšie znalecké posudky alebo odborné vyjadrenia môže obec zaobstarať. Napríklad miestnym zisťovaním. „V našom príklade, keď študenti organizujú večierky, treba, aby ho potvrdili susedia osobne alebo písomným čestným vyhlásením,“ odporúča Hraška. „Nevyžaduje sa však žiadne náročné zisťovanie ani znalecké dokazovanie.

1. Podanie návrhu na obec
Tri mesiace možno vnímať ako lehotu, dokedy je potrebné sa obrátiť na obec. Pravidlo však nie je záväzné. Návrh by mal obsahovať okrem všeobecných náležitostí, ako sú údaje navrhovateľa, opis prípadu, opis stavu, ktorý existoval pred zásahom, a podrobné opísanie zásahu. Existenciu zá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 03 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 04 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 05 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:12