Pixabay
StoryEditor

Sliezski lekári zažívajú avantgardu medicíny

18.09.2019, 13:59
Autor:
zdzzdz
Poľský film o významnom kardiochirorgovi z roku 2014 prilákal do kín viac ako dva milióny divákov. Profesor Zbigniew Religa totiž uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu srdca v Poľsku.

Protagonistom filmu Bohovia je kardiochirurg Zbigniew Religa (1938 – 2009), ktorý uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu srdca v Poľsku v roku 1986. Nebola to jednoduchá cesta, ale lekár bol tvrdohlavý a dôsledný. Keď nenašiel správne podmienky na prácu vo svojej rodnej Varšave, prijal návrh na vytvorenie a vedenie úplne nového kardiologického centra v Sliezsku v Zabrze.

Práve tam transplantoval prvé a ďalšie srdcia a vychoval nástupcov, ktorí v tejto vynikajúcej nemocnici stále pôsobia. Religa bol veľmi zaujímavou postavou. Bol to úžasný lekár, vždy oddaný pacientom, ale aj nepravdepodobne náruživým fajčiarom.

Liečba pacientov nebola jeho jedinou vášňou. V poslednom období svojho života sa angažoval aj v politike, ktorú považoval za službu ľudu. V rokoch 2005 – 2007 bol ministrom zdravotníctva a v roku 2005 dokonca kandidoval v prezidentských voľbách (ale pred koncom kandidatúru stiahol). Nie div, že jeho život bol hotovým filmovým scenárom.

Hoci životný osud profesora Adama Maciejewského (nar. 1972), vedúceho kliniky Onkologickej a rekonštrukčnej chirurgie onkologického centra v Gliwiciach, nie je taký rozmanitý, jeho medicínske výkony sú rovnako fascinujúce.

V istom zmysle sa taktiež spájajú s filmom. V roku 2018 získala snímka Małgorzaty Szumowskej Tvár na 68. Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne ocenenie Strieborný medveď. Je to príbeh mladého muža, ktorý kvôli nešťastnej nehode stráca významnú časť svojej tváre.

Jedinou nádejou je transplantácia. V tom istom čase pri nehode zomiera ďalší mladý muž. Jeho matka prijíma ťažké rozhodnutie a súhlasí s darovaním orgánov. Transplantácie tváre je úspešná, ale život nášho hrdinu nebude ľahký.

Takýto príbeh sa v Poľsku v roku 2013 naozaj odohral a talentovaný lekár, ktorý vykonal prvú transplantáciu na svete, bol práve mladý profesor chirurgie zo Sliezska. V tom istom roku urobil ešte jednu, tentoraz plánovanú transplantáciu tváre. Najnezvyčajnejšia však bola jeho posledná operácia.

Pred šiestimi rokmi vtedy trinásťmesačný chlapec Tymek prehltol granuly žieravej látky na čistenie potrubia. Horné dýchacie cesty a časť tráviaceho traktu mal popálené. Poškodená bola priedušnica, hrtan a pažerák malého dieťaťa. Šesť rokov Tymek nemohol hovoriť, sám jesť ani samostatne dýchať.

Práve profesor Adam Maciejewski prišiel s pomocou. Tím lekárov pod jeho vedením nedávno uskutočnil prvú rozsiahlu transplantáciu orgánov hlavy a krku na svete spojenú s transplantáciou modifikovanej kostnej drene. Dnes sa Tymek zotavuje. Lekári dúfajú, že chlapec začne hovoriť!

Text vznikol v spolupráci s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave. 

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:59