StoryEditor

Elektronizácia miezd uľahčí posielanie potvrdení. Nová možnosť od januára

19.09.2019, 13:07
Autor:
vegveg
Firmy a zamestnanci si môžu zjednodušiť svoju mzdovú agendu.

V aktuálnej novele zákona o dani z príjmov nás čaká hneď niekoľko zmien smerom k elektronizácii mzdovej agendy.
„Novela zavádza pre zamestnávateľa možnosť vystaviť a doručiť zamestnancovi vymedzené druhy dokladov elektronickou formou, samozrejme pri zabezpečení ochrany osobných údajov a so súhlasom druhej strany, “ uvádza Roman Ponc - daňový poradca spoločnosti LeitnerLeitner

Zmeny sa týkajú zasielania potvrdenia o zdaniteľných príjmoch, ktoré zamestnanec potrebuje napríklad k podaniu daňového priznania alebo ročného zúčtovania preddavkov na daň, z ktorého zamestnancovi môže vzniknúť preplatok alebo nedoplatok na dani. Elektronicky bude možné poslať aj potvrdenie o zaplatení dane, ktoré slúži napr. ako doklad pri zasielaní 2% z daní pre neziskové organizácie.

Elektronicky môže komunikovať aj zamestnanec a požiadať touto formou zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň.

Podľa Ponca je dôležité je dbať aj na to, aby elektronický doklad obsahoval predtlačený odtlačok pečiatky a podpis oprávnenej osoby zamestnávateľa a nie je možné ho dodatočne meniť ani upravovať. Vyžadovať sa bude aj potvrdenie doručenia elektronickej správy.

Novela zákona o dani z príjmu odstraňuje aj byrokraciu týkajúcu sa povinností zamestnanca. Ruší sa povinnosť zamestnanca každoročne do konca januára podpisovať vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu. Nebudú sa tak podpisovať informácie, ktoré sa počas roka nemenia.


Zamestnanec bude mať po novom povinnosť podávať toto vyhlásenie vždy vtedy, ak sa u neho zmenia podmienky na ich uplatňovanie, najneskôr posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom zmena nastala a zároveň bude môcť nahlasovať tieto zmeny aj elektronickou formou.

Od januára 2020 už nebude výnimočné využívanie elektronických dokladov v oblasti mzdovej agendy a ich zasielanie e-mailom. Postačuje len, ak sa obaja, zamestnávateľ a zamestnanec, na elektronickej komunikácii dohodnú.

01 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 02 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 04 - Modified: 2024-03-18 16:15:28 - Feat.: - Title: Toyota, Nissan aj Panasonic. Japonských zamestnancov čaká zvýšenie platov, aké nevideli 30 rokov 05 - Modified: 2024-03-14 08:19:46 - Feat.: - Title: Slovenské mzdy rástli opäť aj v januári, najviac v odvetví priemyslu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 17:28