StoryEditor

Pri darovaní nemožno žiadať odplatu

Ako správne napísať zmluvu, ak chcete darovať, predať či kúpiť byt, auto alebo pozemok. Na koľko vás vyjde úkon na katastri, ak máte v úmysle urobiť návrh na vklad. Akých chýb sa vyvarovať v kontakte s úradmi. Podrobnosti vám vysvetlia odborníci.

Odpovedá Denisa Dulaková Jakúbeková, právnička spolupracujúca s poradenskou skupinou HMG Advisory Group

1. Zmluva o návrhu na vklad
Ak chcem realizovať návrh na vklad, čo mám urobiť a na čo nesmiem zabudnúť?
Konanie o povolení vkladu sa začína návrhom a musí ho podávať účastník, teda zmluvná strana. Na základe konania sa má zmeniť vlastnícke právo k nejakej nehnuteľnosti. Návrh obvykle podávajú obe zmluvné strany, teda predávajúci a kupujúci, spoločne. Ak ho má podať len jedna strana, odporúča sa dohodnúť sa na tom v zmluve. Ak návrh podáva fyzická osoba, uvedie svoje meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto trvalého pobytu, adresu na doručovanie v tuzemsku aj údaj o štátnej príslušnosti. Ak je to právnická osoba, uvádza sa jej názov, identifikačné číslo, sídlo a adresa na doručovanie. Ak fyzická osoba nemá adresu v registri obyvateľov a v návrhu neuvedie adresu na doručovanie, „doručí“ poštu okresný úrad oznamom na úradnej tabuli a na webe. Pošta sa považuje po 15 dňoch za doručenú, aj keby sa adresát o nej nedozvedel.

2. Povinné údaje
Akými údajmi mám označiť nehnuteľnosť, ktorú plánujem previesť?
Nehnuteľnosť sa označuje údajmi primárne podľa katastrálneho územia, v ktorom sa nachádza. Ak prevádzate pozemok, uvediete parcelné číslo, výmeru, druh pozemku a skutočnosť, či ide o parcelu registra C alebo E. Ak sa prevádza byt alebo nebytový priestor, spolu s bytom sa prevádza aj spoluvlastnícky podiel na spoločných častiach, na spoločných zariadeniach, na príslušenstve domu a spravidla aj spoluvlastnícky podiel na zastavanom, prípadne na priľahlom pozemku. Výlučné vlastníctvo nehnuteľnosti a bezpodielové spoluvlastníctvo nehnuteľnosti sa na liste vlastníctva vyjadruje zlomkom 1/1. Ak sa prevádza stavba alebo ak je predmetom prevodu byt alebo nebytový priestor v dome, uvádza sa súpisné číslo stavby, parcelné číslo pozemku, na ktorom je stavba postavená; pri bytoch a nebytových priestoroch sa uvádza aj číslo bytu a nebytového priestoru, číslo poschodia a vchodu a už spomenutý spoluvlastnícky podiel na spoločných častiach a spoločných zariadeniach domu. Z návrhu musí byť zrejmé, či sa prevádza nehnuteľnosť v celosti alebo iba spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti.


3. Zrýchlená agenda
Čo ak chcem, aby sa moja záležitosť vybavila v zrýchlenom konaní?
Ak ako navrhovateľ chcete, aby sa o vašom návrhu rozhodlo v skrátenej lehote, musíte o to požiadať priamo v návrhu. Štandardná lehota je 30 dní odo dňa doručenia návrhu, skrátená je 15 dní.

Odpovedá Slavomír Rabatin, advokát a konateľ Advokátskej kancelárie Raslegal

4. Darovacia zmluva na byt
Dá sa priamo do darovacej zmluvy dať aj právo doživotného užívania bytu alebo naň treba vyhotoviť osobitnú listinu?
Býva obvykle priamo v zmluve, ktor...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 15:39