StoryEditor

Mihók: Zákony sa na Slovensku často prijímajú s nečistými úmyslami, pripomienkové konanie je na okrasu

31.10.2019, 08:52
O čistote nášho podnikateľského prostredia sme sa porozprávali s predsedom komory Petrom Mihókom.

Podnikateľská etika sa v určitej časti nášho podnikateľského prostredia otriasa v základoch. Sú tu odhalenia podvodov s bytmi, s vratkami DPH, s eurodotáciami. Vo firmách špekulantov doplatili na pochybných šéfov i bežní zamestnanci – s vidinou obohatenia a iných výhod. Dnes aj takýchto pešiakov vyšetruje polícia. Ak šéf prikáže podriadenému urobiť niečo nezákonné, je v našich firmách bežné, že to podriadený slepo splní?
Máme ľudí aj takých, aj takých. Vždy sa nájdu ľudia, ktorí volia cestu menšieho odporu. Ak majú vidinu nejakého benefitu, podľahnú. Povedia si, že veď to je zodpovednosť šéfa. Hoci je jasné, že zodpovednosť nesie ten, kto to urobil. Podľa mňa je však dnes už situácia trošku iná a lepšia. Predtým bolo neraz takéto správanie motivované aj obavami ľudí zo straty zamestnania, keď tu bola vysoká nezamestnanosť. Ak mal zamestnanec rodinu, žiaľ, občas aj podľahol. Niekedy sa ľudia dostávali do rozporu so zákonom i nevedomky. To ich však neospravedlňuje, lebo stále platí, že najvyššou normou je dodržiavať zákon.

Vzoprieť sa niekomu, kto o vás rozhoduje, si vyžaduje buď odvahu, alebo mentálne nastavenie. Máme to v sebe?
Ak dostanete príkaz nadriadeného, skutočne málokto má odvahu v určitej situácii povedať, že toto robiť nebudem, lebo je to v rozpore zo zákonom alebo aj s mojím svedomím. Ale určite máme ľudí, ktorí vedia povedať „nie“, lebo je tu hranica, za ktorú nepôjdu. Na druhej strane je otázka, či si ten-ktorý šéf dokáže uvedomiť, že ak si podriadeného váži, nechce oňho prísť.

Podvodom v biznise pomáhali, najmä v minulosti, aj deravé zákony. V praxi to neraz vyzeralo a ešte aj vyzerá tak, že sa v legislatíve nároč...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-02-20 18:30:00 - Feat.: - Title: Pred slovenskými firmami stojí viacero „strašiakov“. Prekonať ich pomáha aj jedna kľúčová vec
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:10