StoryEditor

Tancujúci zombies, z ktorých sa stali ikony

18.02.2008, 23:00

Začína sa to nevinne. A romanticky. Chlapec menom Michael vyzná dievčaťu lásku, ona mu city opätuje a srší šťastím. Avšak len do chvíle, kým on nepovie osudnú vetu: "Nie som ako iní chlapci." V tom okamihu, za splnu mesiaca, sa tínedžer začína meniť na vlkolaka... a dievčatin sen o láske sa mení na krvilačný triler... To je však len začiatok hrôzostrašného príbehu v hlavnej úlohe s Michaelom Jacksonom.
Keď sa v roku 1982 objavil na pultoch hudobných predajní album s názvom Thriller, spôsobil hudobnú revolúciu. Keď 2. decembra 1983 uzrel svetlo sveta videoklip k titulnej piesni, nasledovala ďalšia vlna šokov, rekordov a ocenení. Videoklip Thriller bol v tom čase najdrahším videoklipom všetkých čias (s rozpočtom 800-tisíc dolárov) a svojou formou aj dĺžkou (14 minút) pripomínal krátky film. Koniec koncov, napokon sa premietal aj v kinosálach.
Režisérom nekonvenčného videoklipu sa stal John Landis, ktorý rok predtým dokončil film Americký vlkolak v Londýne. Niet sa prečo čudovať, že v podobnom duchu sa niesol aj Thriller. Videoklip sa stal kultovým nielen kvôli dĺžke, ale aj vďaka choreografii Michaela Petersa. Tancujúci zombies sa stali ikonami. Videoklip Thriller sa v roku 1999 zaradil medzi 100 najlepších videoklipov, aké boli kedy nakrútené. Odkazy naň nechýbajú v Simpsonovcoch, South Parku, v desiatkach filmov, videohrách, ale dokonca aj iných videoklipoch (Gorillaz, Fatboy Slim...). Existuje komiks z dielne Marvel, ktorý je poctou (a zároveň paródiou) na Jacksonov videoklip, referenciám na hudobné videoklipy sa nevyhol ani spisovateľ Terry Pratchett.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:13