Mladí vodiči ešte poriadne nevedia ani zaradiť rýchlosť, a už majú v jednej ruke telefón, v druhej plechovku, medzi tým točia volantom, či fajčia. Netvrdíme, že sa to všetko nedá stíhať, hoci zákon vraví jasne. Vodič sa má venovať vedeniu vozidla a v prípade telefonovania je na mieste aj mastná pokuta. Každopádne, najprv je potrebné naučiť sa poriadne a plnohodnotne šoférovať.Pexels (Ilustračná snímka)
StoryEditor

20 otázok a odpovedí o zmenách na cestách, o ktorých ani neviete

Sto eur za mobil za volantom, určenie územia pre jazdy cyklistov s toleranciou alkoholu. Tieto a ďalšie novinky priniesli nové cestné pravidlá. Niektoré platia od decembra, ďalšie až od apríla.

Odpovedá Jozef Drahovský, dopravný analytik

1. Mobily počas jazdy
Vodič už nemôže počas vedenia vozidla v ruke ani len držať mobil. Horná hranica pokuty je 100 eur a v blokovom konaní a v riadnom konaní 200 eur. Ako to hodnotíte?
Z bezpečnostného hľadiska je to veľmi potrebné opatrenie. Ak totiž drží v jednej ruke mobil a v druhej volant, ignoruje dávanie smeroviek a radenie rýchlosti. Na jednej strane nečakane mení smer, na druhej ide veľmi pomaly a blokuje dopravu, keďže nemá tretiu ruku na preradenie na vyššiu rýchlosť. Moja rada preto je: telefón pri nastupovaní odložte alebo dajte do fixného stojana. Nedržte ho v žiadnom prípade v ruke, ani ak netelefonujete. Využívajte len ovládanie zabudované vo volante, ideálne hlasom.

2. Cyklisti pod vplyvom alkoholu
Aká je prípustná tolerancia alkoholu pri jazde na bicykli?
Cyklisti môžu jazdiť s 0,24 miligramu etanolu na liter pri dychových skúškach alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou. Platí to na cyklotrasách a v obci – od tabule, ktorá vyznačuje začiatok a koniec obce. Pod tento režim patria už aj osoby na kolobežkách s pomocným motorčekom a na segwayoch – samovyvažovacom zariadení. Doteraz ste mohli jazdiť na elektrickej kolobežke bez obmedzenia na alkohol. Po novom platí maximum 0,24 miligramu etanolu na liter v dychu tak ako aj u cyklistov. Spresnili sa aj trasy, kde dané pravidlo platí.


3. Zipsovanie vozidiel
V budúcom roku od apríla sa zavádza povinné striedavé zaradenie vozidiel, zipsovanie. V čom sa oproti doterajšej úprave mení?
Povinne sa má uplatňovať nielen pri súbežnej jazde pred prekážkou cestnej premávky, ale aj pri zbiehaní jazdných pruhov. Pri súbežnej jazde bude vodič v pravom jazdnom pruhu povinný umožniť vodičovi prvého vozidla v ľavom jazdnom pruhu, ktorý dáva smerovku, že chce odbočiť vpravo, aby sa zaradil do kolóny. Je povinný dávať také znamenie o zmene smeru jazdy a pri zaraďovaní sa do kolóny nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v pravom jazdnom pruhu. Rovnako to bude platiť aj v prípade, keď sa jazdné pruhy zbiehajú. Touto zmenou sa približujeme západným krajinám, kde takého ustanovenie už dlhší čas platí. Vnímam to veľmi pozitívne a zvyšuje sa tým priepustnosť ciest.

4. Kruhový objazd
Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu označeného príslušnou dopravnou značkou je povinný dodržať smer na kruhovom objazde vyznačený šípkami. Vodič...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-23 18:00:00 - Feat.: - Title: Nedávajú pozor a nevšímajú si dopravné značky: Toto sú najhoršie vodičky zverokruhu 02 - Modified: 2024-01-16 09:13:25 - Feat.: - Title: Na D1 zo Senca do Bratislavy sú pre nehody obmedzenia, tvoria sa kolóny 03 - Modified: 2023-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Neexistujúce ubytovanie a falošní inštruktori: Podvody v lyžiarskych strediskách, na ktoré si treba dať v zime pozor 04 - Modified: 2023-09-28 09:46:08 - Feat.: - Title: Od nedele čaká motoristov veľká zmena. Za porušenie im hrozí pokuta aj viac ako sto eur 05 - Modified: 2023-07-08 07:18:19 - Feat.: - Title: Vznik semaforov sprevádzali zmätky. Aká je ich história a kde vznikla kombinácia farieb?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 17:20