StoryEditor

Berlinale čaká na svoje hviezdy

05.02.2008, 23:00
Madonna, Rolling Stones, Neil Young, Patti Smith. Nie, to nie je pozvánka na hudobný festival, ale mená hostí, ktorí tento rok zavítajú na medzinárodný filmový festival Berlinale.

Chýbať však, samozrejme, nebudú ani hviezdy filmového plátna - po červenom koberci by sa mala prejsť Penélope Cruz, Natalie Portman, John Malkovich či Mia Farrow. Festival, v ktorom sa bojuje o Zlatého medveďa, sa začína zajtra a potrvá až do 17. februára.
Netradičný začiatok
Berlinale tvorí spolu s Cannes a Benátkami trojlístok najprestížnejších filmových festivalov. Jeho 58. ročník otvorí, trochu netradične, skupina Rolling Stones. Avšak nie koncertom. Jej členovia sa predstavia ako hlavní aktéri dokumentu Martina Scorseseho Shine a Light (Rozsvieť svetlo). Dokumentárny žáner otvorí nemecký filmový festival vôbec prvýkrát.
Záujem médií a verejnosti bude nepochybne pútať aj spevácka ikona Madonna. Do Berlína príde osobne predstaviť komédiu Filth and Wisdom (Špina a múdrosť), ktorá je jej režijným debutom.
Plusy aj mínusy
Berlínsky festival ťaží z toho, že šnúru filmových festivalových udalostí začína: "Vďaka tomu má šancu ako prvý predstaviť filmy dokončené v roku 2007. Producenti nemusia čakať na Cannes a Benátky," vysvetľuje pre HN filmový kritik Štefan Vraštiak, ktorý tento rok zavíta na festival už po 18. raz. Výnimočnú príchuť malo Berlinale kedysi aj preto, že sa na ňom predstavovali nominácie na Oscara. Pred časom však túto exkluzivitu stratil.
Počas svojej takmer 60-ročnej existencie prešiel festival viacerými zmenami. K tým pozitívnym podľa Vraštiaka patrí vybudovanie supermoderného filmového centra, vďaka čomu si filmy pozrie viac divákov. Každoročne ich na festival zavíta vyše 200-tisíc. K tým negatívnejším patrí nejasná profilácia programu. "Dramaturgovia už nemajú odvahu zaradiť do súťaže filmy bývalého východného bloku. Kedysi pri tom bodovali," hovorí Vraštiak. Pridáva sa aj filmový teoretik Miro Ulman, ktorý v minulosti festival navštevoval pravidelne: "Pred rokom 1989 bolo Berlinale v podstate jedinou možnosťou, ako predstaviť naše filmy Západu. Dnes sa snaží prilákať viac hviezd, a preto sú v súťaži vždy aspoň štyri americké filmy." Aj preto uprednostňuje festival v Benátkach, ktorý považuje za najpohodovejší i vďaka tomu, že divákovi ponúka síce menej, ale o to kvalitnejších filmov.
Hviezdny dotyk
Najznámejším filmom spomedzi tých, ktoré budú uvedené v hlavnej súťaži, je určite Čierna krv režiséra Paula Thomasa Andersona. Dráma z prostredia ropných magnátov stihla v posledných mesiacoch zarezonovať na viacerých udeľovaniach filmových cien. Inak sa však v Berlíne predstavia zatiaľ málo známe snímky. Preto sa aj ťažko odporúča, na čo sa ísť pozrieť. "Tie americké sa s veľkou pravdepodobnosťou dostanú neskôr aj do našej distribúcie, ostatné filmy veľkú šancu nemajú. Možno ich uvidíme len na niektorom z našich filmových festivalov," vysvetľuje Vraštiak, ktorý si nenechá ujsť snímku Katyň poľského klasika Andrzeja Wajdu. S istotou sa v našich kinách môžeme tešiť na spomínanú Čiernu krv, ale aj Scorseseho dokument o Rolling Stones.
Slovensko do bojov o medvede už tradične žiadnym filmom nezasiahne, zahraničným producentom sa na Európskom filmovom veľtrhu predstaví len Martin Repka s Návratom bocianov. Náš najväčší "tromf" tak bude v Berlíne herecký - Marko Igonda sa zúčastní na projekte Shooting Stars, ktorý deviatim mladým hercom ponúka možnosť prezentovať sa pred zahraničnými producentmi, kastingovými agentúrami a novinármi. Čo od projektu očakáva ? "V podstate nič. Keďže už spolupracujem so zahraničnými produkciami, viem predbežne, čo ma čaká. Teším sa skôr na formu a atmosféru celej akcie - na kontakt s "Áčkovým" svetom. Ten je vždy veľmi inšpiratívny," povedal pre HN.
Festivalom Berlinale žije celé mesto. A na rozdiel od okázalejšieho Cannes máte väčšiu šancu dotknúť sa svojich hviezd.

Berlinale
7. - 17. februára
- festival ponúkne takmer 400 filmov v ôsmich sekciách
- každoročne sa naň akredituje 4-tisíc novinárov a vyše 19-tisíc filmových profesionálov zo 120 krajín
- Slovensko bude tento rok zastupovať herec Marek Igonda v projekte Shooting Stars

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 11:56