StoryEditor

Aký je rozdiel medzi top súdmi

13.01.2020, 23:00
Dve najvyššie súdne inštitúcie minulý rok prešli veľkými zmenami. Prečo sú také dôležité a v čom sú odlišné.

Rok 2019 sa ukázal ako kľúčový pre obe najdôležitejšie inštitúcie slovenského súdnictva. Na čele Najvyššieho súdu skončila dlhoročná Harabinova kritička Daniela Švecová a v súčasnosti pôsobí ako jeho radová členka. Na Ústavnom súde zas minulý rok rok ukončila svoju púť jeho predsedníčka Ivetta Macejková. Meno nominantky navrhnutej ešte Vladimírom Mečiarom sa v minulosti skloňovalo aj ako možnej kandidátky na ministerku spravodlivosti. V prvej Ficovej vláde nakoniec tento post obsadil Štefan Harabin, čím sa začala neslávne známa Harabinovská éra slovenskej justície.


Varianty vývoja
Harabin nedávno prerušil výkon funkcie sudcu Najvyššieho súdu. Podľa ústavného právnika Jána Mazáka je za tým jednoduchá snaha vyhnúť sa novoprijatému zákonu. Ten sa stal známy ako „lex Harabin“ a bráni aktívnym politikom pokračovať vo výkone súdnej funkcie. Práve týmto spôsobom sa Harabin – podľa vyjadrenia experta – pokúša novú normu obísť. Existuje však možný variant, podľa ktorého sa strana Vlasť do parlamentu dostať nemusí a Harabin sa preto pokúsi žiadosťou u ministra spravodlivosti do talára vrátiť.


Na tom, či je takáto alternatíva vôbec možná, sa medzi sebou nevedia zhodnúť ani experti na ústavné právo. Dôvera verejnosti v Najvyšší aj v Ústavný súd je tak aj naďalej naštrbená, no obe inštitúcie čakajú ešte zmeny. V rubrike Právo a Justícia sa dnes bližšie pozrieme na miesto, aké majú oba súdy v našom ústavnom systéme.


Najvyšší súd
Slovenské súdnictvo je postavené na systéme všeobecných súdov. Okresné a krajské súdy prerokúvajú spory a rozhodujú o osudoch ľudí v trestnoprávnych, občianskych, ale aj správnych veciach. V prípade, ak je prípustné dovolanie, sa spor môže presunúť na Najvyšší súd. Ten je samostatnou organizáciou a nad rámec systému všeobecných súd...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:45