StoryEditor

Chcete sledovať vývoj vašej penzie? Podporte projekt oranžovej obálky

14.01.2020, 13:24
Vaše výpisy zo všetkých dôchodkových pilierov, do ktorých ste zapojení alebo sa v budúcnosti zapojíte, sa zhromažďujú v takzvanej oranžovej obálke. Ak sa k ním chcete dostať a sledovať vývoj vašej penzie, musíte si v Sociálnej poisťovni vybaviť GRID kartu.

Webovú aplikáciu, ktorá zhromažďuje výpisy zo štyroch dôchodkových pilierov a zároveň poskytuje projekcie dôchodkových nárokov, vyvíjajú na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

„Keďže stále vylepšujeme a dopĺňame nové funkcionality Oranžová obálka je aktuálne v takzvanej beta verzii,“ priblížila pre HN manažérka projektu Daniela Danková.

Po zapracovaní zmien bude Oranžová obálka prístupná členom, avšak každý sa môže stať členom a podporiť tak výskum a vývoj tejto aplikácie do budúcnosti.

Oranžová obálka nie je jednoduchá kalkulačka.

„Za výpočtami v Oranžovej obálke stojí obrovský mikrosimulačný model dôchodkového systému a celej populácie, preto nie je úplne jednoduché v pár krokoch popísať výpočet,“ vraví Danková. Na tvorbe modelu pracovalo niekoľko rokov množstvo výskumníkov. 

Mikrosimulačný model Oranžovej obálky obsahuje štyri základné moduly – demografický, makroekonomický, modul statusových parametrov jednotlivcov a modul politiky, ktoré sú navzájom prepojené.

Ako sa môžete zapojiť do projektu:

1. V prvom kroku je potrebné zaregistrovať sa a následne môžete pristúpiť k samotnému napojeniu I., II. prípadne III. piliera.

2. Pre pripojenie do I. piliera si v Sociálnej poisťovni musíte vybaviť online prístup do Individuálneho účtu poistenca, ktorý si môžete zriadiť osobne na ktorejkoľvek pobočke. Po podpise zmluvy so Sociálnou poisťovňou získate prihlasovacie údaje a GRID kartu. Následne sa prihlásite do svojho účtu aj cez Oranžovú obálku.

3. Pri nastavení svojho profilu v Oranžovej obálke nezabúdajte na to, že ak ste sporiteľom v II. pilieri, dôchodok z I. priebežného piliera vám bude krátený o tú časť odvodov, ktoré plynú do II. piliera. Preto je potrebné zaškrtnúť políčko „Som sporiteľom v II. pilieri“ a doplniť rok začatia sporenia v II. pilieri. To výrazne spresní výpočty a umožní vám napojiť si účet v II. pilieri.

4. Pre pripojene II. piliera použite rovnaké prihlasovacie údaje ako sa prihlasujete u vášho správcu – teda u vašej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Ak ste si sporili alebo si sporíte na dôchodok aj u zamestnávateľa  – v III. pilieri, napojenie na tento pilier funguje rovnako.

Pre bezpečnosť užívateľov si webová aplikácia nepamätá prihlasovacie údaje. Pri každej aktualizácii výpisov a projekcií je preto nutné zadávať prihlasovacie údaje do Sociálnej poisťovne a správcu v II. pilieri. 

Podrobnejší postup ako sa môžete prihlásiť do Oranžovej obálky nájdete na:

 https://www.oranzovaobalka.sk/web/sk/ako-sa-prihlasit

01 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Dôchodkový vek 2024: zistite si v tabuľke, kedy vás čaká odchod do penzie 02 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 03 - Modified: 2023-12-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Dôchodkové piliere: čo je to, ako sa do nich dá dostať a komu sa oplatia? (prehľad) 04 - Modified: 2023-12-22 16:46:19 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky zatriasli aj riadnymi penziami. Zavalená Sociálna poisťovňa vydala upozornenie 05 - Modified: 2024-01-18 11:45:06 - Feat.: - Title: Odchod do dôchodku: aké máte možnosti a čo ak pracujte v zahraničí? (prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 08:36