StoryEditor

V čom má Čaputová pravdu? Odborník vysvetľuje, ako sa bude sceľovať pôda

27.01.2020, 08:40
Proces pozemkových úprav, v rámci ktorého sa sceľuje rozdrobené vlastníctvo pôdy, mala urýchliť novela zákona.

Ktoré z námietok, ktoré voči novele zákona o pozemkových úpravách vzniesla prezidentka, považuje vaša komora za kľúčové?
Prvou z nich je nepriama novelizácia zákona o katastri nehnuteľností poslaneckým návrhom, v ktorej ide o elektronické podanie.  Uznávame, že tento novelizačný bod súvisí s predmetom úpravy zákona o pozemkových úpravách skutočne len okrajovo. Sfunkčnenie elektronických služieb katastra nehnuteľností môže mať však do budúcnosti vplyv aj na zápis projektov pozemkových úprav do katastra nehnuteľností. Nijakým spôsobom preto neznehodnotil zamietnutú novelu. Skutočným dôvodom prečo novela nebola prijatá, sa javí druhá námietka, ktorou je zánik respektíve existencia nájomných zmlúv po vykonaní pozemkových úprav. Tento bod bol súčasne aj predmetom pozmeňujúcich návrhov opozičných poslancov.

Podľa prezidentky viaceré body novely zhoršujú postavenie vlastníkov a sťažujú im uplatňovanie ich ústavou garantovaných práv v plnom rozsahu. Skutočne ich zhoršujú?
Dôležité je posudzovať práva vlastníkov, prípadné zhoršenie ich postavenia, v kontexte celého správneho konania, ktoré sa týka projektu pozemkových úprav. Zároveň je potrebné aj celý zákon o pozemkových úpravách posudzovať v konkrétnej situácií a v kontexte s inými právnymi úpravami. Do pozornosti dávame nález Ústavného súdu ešte z mája 2013, podľa ktorého k výkladu právnych predpisov a ich inštitútov nemožno pristupovať len z hľadiska textu zákona, a to ani v prípade, keď sa text môže javiť ako jednoznačný a určitý, ale predovšetkým podľa zmyslu a účelu zákona.

Na aké problémy ste narážali v minulosti pri realizácii projektov?
Ako dlhoroční projektanti a zhotovitelia pozemkových úprav sme sa často ocitali v situácií, keď sme vlastníkom museli dokazovať, že zmeny, ktoré projekt pozemkových úprav prináša, sú v ich prospech. Museli sme sa vžiť do úlohy vlastníka a v konkrétnych situáciách a na stovkách príkladoch si klásť otázku, či zákon vlastníka neobchádza a neznevýhodňuje. Či nie je možné zneužitie pozemkových úprav v prospech jedného vlastníka na úkor iného. Na základe doterajších skúseností sme presvedčení, že zákon obsahuje systém „bŕzd a protiváh“, ktoré umožňujú vlastníkom konať v projekte dostatočne autonómne a dáva im možnosti zasiahnuť do projektu formou pripomienok a námietok, ktorými je povinný zaoberať sa správny orgán i spracovateľ.

Sporným sa stal nárok na uzavretie nových nájomných zmlúv k novým pozemkom po skočení pozemkových úprav, keďže podľa reakcií opozičných poslancov znevýhodňujú vlastníkov. Znevýhodňujú? Aká je história zániku náj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:57:09 - Feat.: - Title: Trináste dôchodky majú podľa rozpočtovej rady negatívny vplyv na dlhodbú udržateľnosť 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:03