StoryEditor

Firmy sa sťažujú menej ako občania

28.07.2008, 00:00

Prečo firmy službu SOLVIT využívajú minimálne, napriek tomu, že je bezplatná a oproti súdu podstatne rýchlejšia?
 
Na to nie je jednoznačná odpoveď. Možno to súvisí s nedostatočnou informovanosťou o tom, že SOLVIT možno využiť na riešenie problémov. Pritom ide naozaj o výbornú službu poskytovanú občanom a podnikom bezplatne. Prípad sa nie vždy podarí vyriešiť, ale viac ako 80-percentná úspešnosť naozaj hovorí za všetko. Spoločnosti, ktoré sa už raz na SOLVIT obrátili, sa k nám zvyknú vracať, pokiaľ majú opäť problém. Počet prípadov riešených slovenským SOLVIT centrom má z roka na rok stúpajúci trend. Dokonca vlani sme zaznamenali viac ako dvojnásobný rast. Z pohľadu veľkosti krajiny riešime ďaleko viac prípadov ako partnerské SOLVIT centrá v ostatných členských štátoch. Zväčša sa na nás obracajú občania. Dúfame však, že sa to v budúcnosti zmení a rovnako to budú využívať aj podnikatelia.
 
Prečo sa o tom tak málo vie? Nerobíte propagáciu?

Euroinfocentrum robí prednášky, kam pozýva aj podnikateľov. Rozposielajú naše materiály, snažíme sa kontaktovať priemyselné zväzy, ktoré môžu informácie o nás dostať do širšieho povedomia podnikateľov. Okrem toho firmy, ktoré prichádzajú na ministerstvá, sa môžu o nás dozvedieť, keďže rezorty o nás vedia a pri problémoch v únii nás odporúčajú na riešenie konfliktov.

Skončilo sa riešenie niektorého prípadu aj zmenou právneho predpisu?
 
Niektoré áno. Zásluhu na tom nie vždy nesie samotný SOLVIT, ale v niektorých prípadoch sa zainteresovala Európska komisia, prípadne prišli podnety z iných subjektov. Postavenie slovenského SOLVIT centra v rámci sekcie vládnej legislatívy úradu vlády je veľmi výhodné aj preto, že úlohou sekcie je aj pripomienkovať návrhy právnych predpisov. Prostredníctvom prípadov, ktoré rieši SOLVIT, dostávame spätnú informáciu o nedostatkoch, ktoré je možné veľakrát zistiť až praktickým uplatňovaním právneho predpisu. Takto môžeme vplývať na ich znenia a dať ich do súladu s právom únie.

A čo v prípade rozporu medzi našou a európskou legislatívou?

Tu treba uviesť poznámku, týkajúcu sa prípadov, v ktorých sa namieta iba nesprávna legislatíva. Európska komisia totiž odporúča, aby si každé SOLVIT centrum zvážilo, či sa takýmto prípadom bude alebo nebude zaoberať. SOLVIT je tu na to, aby riešil efektívne konkrétne problémy. Pri namietaní rozporu slovenskej legislatívy s európskou ide o dlhodobejšiu záležitosť, ktorú vzhľadom na požiadavky kladené na legislatívny proces nie je možné vyriešiť v lehote 10 týždňov. Aj keď po dôkladnom zvážení nakoniec takýto prípad zamietneme, neznamená to, že sa problémom viac nezaoberáme. Riešime ho zvyčajne už na inej úrovni, a to prostredníctvom upozornenia na problém v súvislosti s pripomienkami, ktoré uplatňujeme pri najbližšej novelizácii dotknutého právneho predpisu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:55