Podľa čoho si vyberajú muži i ženy svojho partnera?pixabay.com
StoryEditor

Kedy si manželia pri rozvode nedelia majetok na polovicu

18.02.2020, 13:36
Autor:
runrun
Manželstvom vzniká špecifický druh bezpodielového spoluvlastníctva. Zákon ich berie, ako keby šlo o jednu osobu. Pri porozvodovom delení majetku na polovicu však existujú výnimky.

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov má svoje špecifiká. Manželských partnerov totiž zákon chápe ako jednu osobu, preto sa v rozvodovom konaní delí ich majetok na dve polovice. No aj pri takomto delení existujú výnimky.

Odpovedá notár Peter Danczi

Ktoré veci si manželia v prípade rozvodu nedelia?

Do bezpodielového spoluvlastníctva manželov nepatria veci, ktoré niektorý z manželov zdedil či nadobudol darom. Nedelia sa ani veci, ktoré slúžia osobnej potrebe, prípadne výkonu povolania len jedného z manželov, ďalej veci, ktoré boli v rámci reštitúcií vydané iba jednému z manželov. Notár pri spisovaní dohody o vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov iba usmerňuje a poúča o ich právach a dôsledkoch konania. Vlastníctvo obvykle vyplýva z predložených dokladov, ako listu vlastníctva pri nehnuteľnostiach, technickom preukaze pri aute či výpisu z účtu.

Je možné, aby manžel previedol na manželku byt, ktorý je v ich bezpodielovom spoluvlastníctve?

V prípade bezpodielového spoluvlastníctva ide o špecifický druh majetkového spoločenstva. Také môže vzniknúť len medzi manželmi. Jeho základnou charakteristickou črtou je, ako prezrádza už samotný názov, bezpodielovosť. Bezpodielovosť vyjadruje osobitný prístup zákona k manželstvu – manželov chápe, ako keby šlo o jednu osobu. Obaja totiž vykonávajú svoje práva a povinnosti vyplývajúce z tohto spoločenstva spoločne a nerozdielne. Bezpodielovosť teda znamená aj to, že manžel...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 02 - Modified: 2024-04-02 08:00:46 - Feat.: - Title: Slováček s Dádou Patrasovou išli s pravdou von. Rozvod riešili už dvakrát! Prečo sa nekonal? 03 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Kedy, za akých podmienok a v akej výške dostanú hypotéku manželia, páry či slobodní? 04 - Modified: 2024-03-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Manželský vzťah bez intimity? Čím skôr tento problém začnete riešiť, tým lepšie 05 - Modified: 2024-02-19 13:35:44 - Feat.: - Title: Pri rozvode riešili kurióznu požiadavku: Muž daroval žene obličku, pri rozvode si ju pýtal späť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 08:40