StoryEditor

Ako živnostník ušetrí na daniach

24.02.2020, 09:31
Skutočné alebo paušálne výdavky, ktoré sa oplatia viac? Z týchto dvoch možností si môžete vybrať len jednu, ak ste vlani podnikali na živnosť.

1. Ako si môže živnostník uplatniť výdavky v daňovom priznaní?

Živnostník sa musí rozhodnúť, či si:
1. Zníži základ dane paušálne o 60 percent z úhrnu všetkých príjmov, ktoré vlani dosiahol z podnikania. Zahrnie aj príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti, nielen zo živnosti. Maximálne si však základ dane môže znížiť o 20-tisíc eur. Takto môžu postupovať len tí, ktorí vlani neboli platiteľmi dane z pridanej hodnoty alebo túto daň platili len časť roka.
2. Môže sa rozhodnúť pre skutočné výdavky. Pomienkou však je, že si vedie daňovú evidenciu príjmov aj výdavkov v časovom slede, vrátane prijatých dokladov, ktoré majú náležitosti účtovných dokladov. Musí viesť aj evidenciu o hmotnom a nehmotnom majetku, ktorý zaradil do obchodného majetku, o zásobách a pohľadávkach a tiež o záväzkoch.
3. Uplatniť si môže aj skutočné výdavky, ktoré vie preukázať na podklade vedenia jednoduchého alebo podvojného účtovníctva.

Pozor: Môžete sa rozhodnúť len pre jeden spôsob uplatnenia daňových výdavkov. To znamená, že ak ste vlani mali popri živnosti aj iné druhy príjmov z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti, zo všetkých si uplatníte výdavky jednotným spôsobom, buď preukázateľné alebo výdavky percentom z úhrnu týchto príjmov.

2. Ak sa rozhodne pre paušálne výdavky, čo musí dodržať?

Ak sa rozhodnete pre výdavky percentom z príjmu - paušálne, ich maximálna výška nesmie presiahnuť 20-tisíc eur. Nezávisí od počtu mesiacov podnikania. Počas ich uplatňovania ste však povinný viesť evidenciu o príjmoch v časovom slede v členení potrebnom na zistenie základu dane (čiastkového základu dane), vrátane prijatých dokladov, ktoré spĺňajú náležitosti účtovných dokladov a tiež o zásobách a o pohľadávkach. Forma, akou budete viesť evidenciu, nie je predpísaná. K priznaniu neprikladáte výkazy o príjmoch a výdavkoch, ani o majetku a záväzkoch, keďže nie ste považovaný za účtovnú jednotku. To, že vediete daňovú evidenciu vyznačíte na určenom riadku daňového priznania.
Pozor: V paušálnych výdavkoch sú zahrnuté všetky výdavky okrem zaplateného poistného a príspevkov na zdravotné a sociálne poistenie, ktoré ste povinný platiť v súvislosti s dosahovaním príjmov zo živ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:54