16.05.2008, 00:00

Keď si do vyhľadávača Google zadáte heslo sex, objaví sa vám 730 miliónov odkazov. Že je to obrovské množstvo? Že už ste o tejto téme počuli všetko? Že už nemá zmysel k miliónom odkazov pridávať ďalšie? Ako sa to vezme.
Sex ľudstvo odjakživa vzrušoval. Nielen ako prostriedok rozmnožovania, ale aj ako zdroj slasti. Svedčia o tom vykopávky, kultúrne pamiatky i historické štúdie z celého sveta. Symboly plodnosti v podobe sexuálnych orgánov, ale aj rôznych zvierat či rastlín, boli uctievané v starom Egypte, v Rímskej ríši i na území súčasného Slovenska. Spodobnenia pohlavného aktu možno nájsť na stenách jaskýň, súkromných i verejných budov. A náznaky sexuálneho vzrušenia sú viditeľné aj v kostoloch: spomeňme aspoň Berniniho Extázu svätej Terezy v rímskej kaplnke Santa Maria della Vittoria.
Dnešok asi ani netreba spomínať. Minimálne v našej západnej civilizácii znejú tvrdenia o prelamovaní najrozličnejších tabu už trochu úsmevne. Veď o čom sa dnes ešte nehovorí a čo sa dnes neukazuje? Je preto možné, že dnes čelíme trochu inému problému: inflácii sexu, či aspoň rečí o ňom. Možno tak ako peniaze nekryté zlatom a "zľahčované" ďalšími emisiami, stráca z hodnoty. Čo dnes stojí? Niekoho len dva "kliky" na internete. Treba v tejto situácii niečo pridávať? Myslíme si, že hej, pokiaľ naše články nebudú lascívne a vtieravé.
Špeciálne pri tejto téme hrozí, že sa bude pohybovať na tenkej hranici medzi serióznym a vulgárnym, ale my sme sa držali na tej serióznej strane. V našej špeciálnej prílohe Sex a nevera po slovensky vám prinášame zaujímavý pohľad na názory Slovákov o sexe a nevere či rozhovor so sexuológom Robertom Mathé, ktorý okrem iného tvrdí, že rozkoš malo so sexuálnym aktom ľudstvo spojené už počas svojej prehistórie. Pozreli sme sa aj na vzťah sexuality a náboženstva a pokúsili sme sa nahliadnuť do práce detektívnych kancelárií, ktorých úlohou je, okrem iného, sledovať neverných partnerov. Známe osobnosti nám odpovedali na otázku, či by dokázali odpustiť neveru a odborníci na film, literatúru a výtvarné umenie vás oboznámia so svojimi názormi na erotiku v umení.
Dúfame, že sa nám to podarilo a že sme na papier a do internetovej siete nepridali zbytočné odkazy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:06