StoryEditor

Dôchodcom vrátia zrazenú daň

24.02.2020, 23:00
Ak ste si vlani privyrábali popri poberaní penzie, môžete podať priznanie. Daňový úrad vám vráti zrazené preddavky. Odborníci Finančnej správy vysvetľujú, za akých okolností je to možné a kto a dokedy si môže uplatniť bonus na dieťa.

1. Výška príjmu penzistu
Kedy je povinný podať priznanie starobný dôchodca?
Ak jeho celkové minuloročné zdaniteľné príjmy presiahli 1 968,68 eura. Vyplatené dôchodky do tejto sumy nezapočíta. Nezapočíta teda starobný, predčasný, invalidný dôchodok, vdovský a vdovecký dôchodok, sirotský, ani výsluhový dôchodok. Dôchodkové dávky, ako aj dávky rovnakého druhu z povinného zahraničného poistenia sú totiž od dane z príjmov oslobodené. Podmienkou je, že k 1. januáru 2019, teda na začiatku zdaňovacieho obdobia, bol dôchodca poberateľom starobného dôchodku, vyrovnávacieho príplatku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu alebo výsluhového dôchodku alebo obdobného dôchodku zo zahraničia. Alebo mu bol takýto dôchodok priznaný počas roka 2019.

2. Vrátenie zrazenej dane
Sú situácie, kedy sa penzistovi oplatí priznanie podať?
Ak vlani popri penzii pracoval a jeho príjem nepresiahol 1 968,68 eura, nemá povinnosť podať daňové priznanie za rok 2019. Ak mu však zamestnávateľ zrážal preddavky na daň, je pre neho výhodné priznanie podať. V tlačive si uplatní daňový preplatok a daňový úrad mu ho vráti, ak je vyšší ako päť eur. Musí oň však požiadať priamo v príslušnej kolónke tlačiva. Ak dôchodca dosiahol iba príjmy zo závislej činnosti – na základe pracovnej zmluvy alebo dohody, podáva daňové priznanie na tlačive určenom pre fyzické osoby – FO typu A. Ak však vlani mal aj iné druhy zdaniteľných príjmov, napríklad z prenájmu nehnuteľností, alebo z nepeňažnej výhry, resp. z predaja nehnuteľnosti či z vyplatenia podielového listu, podáva priznanie už na inom tlačive – FO typu B. Ak by mal aj príjmy z podnikania, musel by už priznanie podať elektronicky.


3. Nezdaniteľná časť
O akú sumu si dôchodca môže znížiť základ dane?
Ide o daňovníkov, ktorí sú na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku, vyrovnávacieho príplatku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu alebo výsluhového dôchodku alebo obdobného dôchodku zo zahraničia. Alebo ak im dôchodok bol priznaný spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia (k 1. 1. 2019). Poberateľ dôchodk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:30