StoryEditor

Rozumným kúrením možno ušetriť desaťtisíce

28.10.2007, 23:00

S príchodom zimných mesiacov je znova aktuálna otázka cien za vykurovanie. Podľa spôsobu kúrenia platia niektorí spotrebitelia zálohové platby v konštantnej výške celý rok, iným sa účty začnú zvyšovať práve v týchto týždňoch. V tejto súvislosti je dôležité, akým médiom obyvatelia rodinného domu či bytovky kúria. Správne rozhodnutie o zdroji tepla totiž môže ročne ušetriť desaťtisíce.
Plyn zatiaľ vyhráva
Na Slovensku sú najpoužívanejšími vykurovacími médiami plyn a elektrina. Ktorý zdroj tepla je výhodnejší, závisí od konkrétnych podmienok ako materiály stavby, podnebie či ceny miestnych dodávateľov energií. Dá sa však povedať, že v prípade väčšiny rodinných domov je výhodnejší plyn -- elektrina v bežnom dome so spotrebou sto gigajoulov ročne vyjde asi o desaťtisíc korún drahšie.
"Vo všeobecnosti je plyn na kúrenie ešte stále lacnejší ako elektrina. Pokiaľ by išlo o nízkoenergetický dom alebo o vykurovanie bytu, treba už zvážiť, či je plyn efektívny," hovorí Monika Sulíková z Energetického centra Bratislava, neziskovej organizácie zaoberajúcej sa energetickým poradenstvom.
Plynové kotly totiž majú takzvaný modulovaný výkon nedokážu produkovať menej. Preto môže v niektorých dobre izolovaných domoch systém na plyn zbytočne prekurovať, a tým sa stráca ekonomická efektivita. V týchto prípadoch je dobré zvoliť elektrické kúrenie, ktoré sa dá nastaviť ľubovoľne a môže vyjsť lacnejšie.
Pri rozhodovaní sa o vhodnom spôsobe kúrenia pri stavbe alebo prestavbe domu je výhodné nechať si vypracovať energetický audit. Bezplatné poradenstvo o energetickej efektívnosti poskytujú viaceré organizácie vo všetkých krajských mestách, energetický audit na poradenstvo poskytujú viaceré organizácie vo všetkých krajských mestách, energetický audit rodinného domu vyjde na desať až dvadsaťtisíc korún.
Najlacnejšie je drevo
Cenové rozdiely medzi jednotlivými zdrojmi tepla môžu byť naozaj výrazné, najdrahšia alternatíva môže byť aj päťnásobne vyššia ako najlacnejšia. Preto je treba investíciu do nového systému vykurovania dobre zvážiť.
"Neexistuje jednoznačná odpoveď, ktorý typ vykurovania je najvýhodnejší. Pri rozhodovaní o voľbe paliva a energie by nemala byť určujúca len ich cena, ale treba zohľadniť aj investičné náklady na zvolenú technológiu," vysvetľuje hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu Dana Kršáková.
Najlacnejším spôsobom vykurovania stále zostáva kúrenie drevom. Nízka cena je však vykúpená nepohodlnosťou -- či už je to nutnosť mať vyhradený priestor na skladovanie budúceho paliva, potreba narúbať kúpené drevo či vstávať a podkurovať aj v strede noci. Podobne je na tom uhlie, ktoré síce vydrží v peci horieť dlhšie, ale je aj o niečo drahšie ako drevo a okrem sadzí sa treba pripraviť aj na nepríjemný zápach.
Najlacnejším komfortným systémom kúrenia sú tepelné čerpadlá. Tie využívajú okrem elektrickej energie aj prírodné teplo, a preto sú náklady na ich prevádzku pomerne nízke a navyše sú ekologické. Kvalitné tepelné čerpadlá spolu s dodatočnými potrebnými investíciami však stoja niekoľko stotisíc korún.
Kúrenie drevnými peletami či inak spracovaným drevom je drahšie ako využívanie tepelného čerpadla už dnes, navyše sa toto palivo kvôli dopytu zo zahraničia u nás neustále zdražuje.
Suverénne najdrahšie v prepočtoch vychádza kúrenie propánom, ktoré v niektorých prípadoch stojí aj päťnásobne viac ako kúrenie obyčajným drevom. Preto by používatelia takéhoto systému mali kvôli svojej peňaženke čo najrýchlejšie pouvažovať o zmene vykurovania.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:54