Strany, ktoré mali bod v programe: Most-Híd, Sieť Paušálne výdavky pre živnostníkov obmedzila druhá Ficova vláda. Drobní podnikatelia si od roku 2013 mohli uplatniť 40-percentné paušálne výdavky iba do sumy 5040 eur ročne. Z programových priorít zatiaľ nie je jasné o koľko limit stúpne. „Vítame každé zjednodušenie podnikania, pretože to najmä živnostníkom umožní sústrediť sa na svoju prácu a tvorbu nových projektov, na tvorbu pracovných miest namiesto toho, aby riešili papierovačky a byrokraciu,“ povedal Kremský. Podľa tajomníka Republikovej únie zamestnávateľov Martina Hoštáka sa však treba komplexne pozrieť daňové a odvodové zaťaženie podnikateľov. „Je potrebné realizovať príslušné zmeny s cieľom zníženia tohto zaťaženia,“ povedal Hošták.
StoryEditor

Živnostenský zväz žiada odklad odvodov a kompenzáciu príjmu

31.03.2020, 14:28
Pokles tržieb v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku bude problematické dokazovať, tvrdí prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik.

Odloženie platieb do Sociálnej a zdravotných poisťovní na tri mesiace (marec, apríl a máj), pre všetky SZČO, ktoré postihla strata príjmu po povinnom uzatvorení prevádzok, alebo potom, čo bol obmedzený pohyb v rámci preventívnych opatrení, navrhuje Slovenský živnostenský zväz.

Platby by sa potom následne rozpočítali, teda navýšili počas nasledujúcich 18 mesiacov, počnúc od júna 2020. V prípade pretrvávania obmedzení podnikania aj v období júna a neskôr, bude potrebné toto opatrenie predĺžiť na dlhšie obdobie a obnoviť platenie v primeranej lehote.

Zväz žiada aj kompenzáciu príjmov pre všetky SZČO, ktoré stratili príjmy z dôvodu povinného uzatvorenia
prevádzok alebo obmedzenia v rámci preventívnych opatrení.

Navrhuje fixnú sumu, napríklad 1 500 eur na tri mesiace, alebo určitý pomerný, percentuálny podiel z príjmov, ktoré SZČO dosahovala v predchádzajúcom roku podnikania. Minimálne mesačne 500 eur pre každého dotknutého živnostníka a samostatne zárobkovo činnú osobu.

V prípade predĺženia preventívnych opatrení na viac ako tri mesiace by mala byť kompenzácia vyplatená
opakovane.

„Preukazovanie tržieb je problematické najmä preto, lebo faktúry v stavebníctve, ale aj iných odvetviach boli splatné po 21 až 30 dňoch. Výpadok tržieb tak bude posunutý v čase,“ upozorňuje Čižmárik. Poukazuje aj na nepravidelné príjmy niektorých prevádzok a preto v porovnaní s minulým rokom nemusí vzniknúť významný rozdiel v tržbách práve v dotknutých mesiacoch . „Hoci tržby sú aktuálne nulové, mohli ich mať nízke aj vlani v tom istom čase. Problematické je to aj u tých, ktorí začali podnikať vlani, podnikajú menej ako rok. Nemajú ako preukázať mieru poklesu tržieb,“ povedal pre HN.

Slovenský živnostenský zväz preto premiéra opätovne žiada, aby sa legislatívne zohľadnili jeho návrhy opatrení v súvislosti s platbami odvodov a kompenzáciou príjmov pre SZČO.

01 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 02 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 03 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 04 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Priemerná mzda sa zvýšila. A ďalej? 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:13