StoryEditor

Najvýhodnejšie sa nakupuje vo výpredajoch. To isté platí v tejto situácii pre akciové trhy

06.04.2020, 09:10
Autor:
vegveg
Akciové trhy zaznamenali v poslednom období rekordný pokles, ekonomické odhady či už vo svete, alebo u nás nie sú vôbec ružové.

Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partner Investments, v deviatich otázkach a odpovediach radí, čo robiť v takýchto ťažkých časoch. Hlavne sa vyhnite panike a nezbavujte sa svojich investícií. Práve naopak. 

1. Je prepad akciových trhov začiatkom ďalšej krízy?

Prepady, ktoré akciové trhy po celom svete zažili v marci, sú v modernej histórii porovnateľné len s krachom na Wall Street v roku 1987. Na ilustráciu: akciový index S&P 500 vtedy stratil počas jediného októbrového týždňa viac ako 30 %. Dobrou správou je, že samotný prepad nemal na ekonomický vývoj prakticky žiadny vplyv. Zlou správou ostáva, že rok 2020 taký nebude.

Je isté, že dôsledky boja s pandémiou koronavírusu budú mať na ekonomiku nepriaznivý vplyv. Firmy utlmujú svoje prevádzky, niektoré budú musieť skončiť. Ľudia nemajú veľa príležitostí utrácať, skôr sa v nich podvedome ozývajú obavy z neistej budúcnosti a tendencia radšej sporiť ako míňať. Kombinácia týchto faktorov môže reálne vyústiť do hospodárskej recesie. Tá nás takmer s istotou čaká, nik však zatiaľ nedokáže predpovedať, aký bude mať priebeh a ako dlho by mohla trvať.

2. Kedy sa pokles trhov môže zastaviť?

Túto otázku si kladú všetci, nik na ňu však nepozná odpoveď. Ak preto v dnešných dňoch zachytíte akékoľvek predpovede, berte ich s rezervou. Sú to zatiaľ len tipy. Môžu síce pochádzať od inteligentných a vzdelaných ľudí a expertov na finančné trhy, ale i tak ostávajú len tipmi.

Je však odpoveď na túto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 00:59