StoryEditor

Krajiny zoskupenia BRIC uvažujú o novej nadnárodnej mene

03.06.2009, 00:00
Autor:
SITASITA
Lídri najväčších rozvíjajúcich sa krajín sveta - Brazílie, Ruska, Indie a Číny, ktoré tvoria zoskupenie známe pod skratkou BRIC, budú tento mesiac na summite v Rusku možno diskutovať o vytvorení novej nadnárodnej meny, čo by malo oslabiť ich závislosť od amerického dolára.

Uviedla to v utorok hovorkyňa ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. "Nevylučujem, že predstava ruského prezidenta o vytvorení nadnárodnej meny a o postavení rubľa ako svetovej rezervnej meny bude predmetom diskusie," povedala Natalia Timakova. Pri otázke, či bude summit zahŕňať aj rokovania o spôsobe, ako znížiť závislosť od dolára, Timakova dodala: "Ak niektorý z účastníkov túto otázku navrhne, nevylučujem to."

Rusko nedávno navrhlo vytvorenie novej svetovej rezervnej meny, ktorú by emitovali medzinárodné finančné inštitúcie, pričom účelom jej vytvorenia má byť zníženie závislosti od dolára. Lídri zoskupenia BRIC sa stretnú v Rusku 16. júna, čo bude ich prvé rokovanie odvtedy, čo prepad svetovej ekonomiky zasiahol ich hospodárstva, ktoré boli predtým hlavným ťahúňom globálneho rastu. Podľa Timakovej je programom nadchádzajúceho summitu hlavne svetová ekonomická kríza a návrhy zúčastnených krajín, ako sa z nej dostať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:26