StoryEditor

Poradňa

04.12.2007, 23:00

Predaj pozemku a daň z príjmov
Predala som ako súkromná osoba firme väčšie množstvo pozemkov, ktoré som vlastnila už niekoľko rokov. Budem platiť daň z príjmu a čo všetko som povinná urobiť?
To, či budete platiť z uvedeného príjmu daň, závisí od toho, ako dlho ste predmetné pozemky vlastnili. Ak ste ich vlastnili dlhšie ako päť rokov, príjem z predaja je od dane oslobodený (§ 9 ods. 1 písm. b/ zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov).
Ak od doby ich nadobudnutia neuplynulo päť rokov, budete povinná predmetný príjem uviesť do daňového priznania po skončení roka (ak všetky zdaniteľné príjmy vrátane tohto príjmu za rok 2007 budú vyššie ako 47 808 korún). Priznanie podáte najneskôr do konca marca 2008 na príslušnom tlačive spolu s ostatnými zdaniteľnými príjmami (v roku 2006 to bol typ "B"). V tejto lehote je aj daň splatná. Ide o príjem ostatný podľa § 8 ods. 1 písm. b) cit. zákona. Ako výdavky možno uplatniť len tie, ktoré vyplývajú z odsekov 5 a 6 tohto ustanovenia (napr. kúpna cena atď.).Do uvedenej päťročnej lehoty sa započítava aj doba vlastníctva poručiteľa (v prípade, ak ste pozemky získali dedením v zmysle cit. zákona).
Predpokladáme, že pozemky neboli súčasťou obchodného majetku, keď je osobitný postup. V takomto prípade sa uvedená lehota počíta od vyradenia z obchodného majetku.
Príjem z ČR a daň z príjmov
Mám trvalý pobyt na Slovensku, ale od januára 2007 pracujem v ČR ako fyzická osoba -- nepodnikateľ, kde mi zamestnávateľ odvádza poistné a dane. Mimo príjmu v ČR zo zamestnania mám v roku 2007 i príjem na Slovensku z prenájmu bytu. Dňa 5. novembra 2007 som sa zaregistroval a bolo mi pridelené DIČ.  Na Slovensku sa pritom vôbec nezdržujem, prakticky celú dobu roka bývam v ČR. Kde mám podať daňové priznanie v roku 2008? Ktorého štátu som rezidentom?
Ak máte na území SR trvalý pobyt, ste rezidentom SR. Ak ide o iné situácie, vychádza sa pri stanovení daňovej rezidencie z medzinárodnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorá platí medzi SR a ČR (238/2003 Z. z.).
Daňové priznanie budete podávať najprv v ČR (z príjmov plynúcich v ČR). Po vysporiadaní dane podáte daňové priznanie na Slovensku, do ktorého uvediete celosvetové príjmy. Za tým účelom si z uvedeného dôvodu pre istotu vybavte na príslušnom daňovom úrade predĺženie lehoty na podanie daňového priznania (do polovice marca 2008). Aby ste z príjmov z ČR neplatili u nás druhýkrát daň, na zápočet dane zaplatenej v ČR na našu daňovú povinnosť, budete povinný mať o tejto skutočnosti potvrdenie od príslušného finančného úradu z ČR. Pripomíname, že z príjmu z prenájmu bytu u nás, ak nejde o podnikanie, je za rok 2007 suma do výšky 24 900 korún (5-násobok sumy životného minima platného k 1. 1. 2007) od dane oslobodená. Tento príjem do priznania uvediete po znížení o uvedenú sumu.
Odhlasovacia povinnosť
Od augusta 2007 som licencovaný podriadený sprostredkovateľ poistenia. Na základe toho som aj evidovaný na daňovom úrade pod Daňovým identifikačným číslom. Činnosť podriadeného sprostredkovateľa poistenia som však vykonávať nezačal (už prešli tri mesiace od udelenia povolenia). Môžem sa odhlásiť z evidencie na DÚ z dôvodu, že som nezačal vykonávať činnosť do troch mesiacov od udelenia povolenia? Ako by som mal postupovať v prípade, ak chcem zrušiť evidenciu na DÚ?
Odpoveď závisí od toho, či budete v budúcnosti predmetnú činnosť na základe licencie vykonávať alebo nie.
Pripomíname pritom, že registrácia na daňovom úrade a podanie daňového priznania nemusia súvisieť. To znamená, ak za rok 2007 nebudete mať hrubé zdaniteľné príjmy vyššie ako 47 808 korún, nebudete musieť podať daňové priznanie, bez ohľadu na to, či budete alebo nebudete mať príjem zo sprostredkovania na základe obdržanej licencie.
Ak však nemienite vykonávať sprostredkovanie a ak licencia nebude platná, podľa § 31 ods. 7 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov, budete povinný oznámiť túto skutočnosť daňovému úradu do 15 dní. Súčasne do tejto lehoty budete povinný tomuto správcovi dane aj vrátiť osvedčenie o registrácii.
Preplatok poistného pri nízkych príjmoch dôchodcu
Dôchodca, ktorý je poberateľom starobného dôchodku už 10 rokov, mal v roku 2006 príjem z dohody o vykonaní práce prevyšujúci 45 408 korún. Za uvedené obdobie podal  daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2006, pri ktorom vyšiel preplatok na preddavkoch na dani z dôvodu uplatňovania manželky. Zároveň mu vznikla povinnosť zúčtovať zdravotné poistenie (zdaniteľný príjem bol vyšší ako 41 400 Sk).
Je možné v tomto prípade podať:
a) dodatočné daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2006  z dôvodu zaplatenia zdravotného poistenia, ktoré v riadnom daňovom priznaní dôchodca neuplatnil a preddavky na dani za toto obdobie  presahovali zaplatené poistné alebo 
b) si dôchodca  zaplatené poistné má uplatniť až v daňovom priznaní za rok 2007, ak aj v roku 2007 má príjem z dohody o vykonaní práce? V takomto prípade zaplatené preddavky na daň za rok 2007 sa mu vrátia v plnej výške, pretože jeho príjem za toto obdobie nedosiahol 47 808 korún. Tento spôsob uplatnenia zaplateného zdravotného poistného bude v tomto prípade prakticky bezvýznamný.
Ako má postupovať?
Keďže dôchodca nedoplatok poistného z ročného zúčtovania zdravotného poistenia za rok 2006 zaplatil v roku 2007, z daňového hľadiska sa týka príjmov zo závislej činnosti roku 2007. Pri uzatvorení roku 2007 sa takéto zaplatené poistné všeobecne uplatní ako odpočítateľná položka na účely výpočtu čiastkového základu dane z príjmov zo závislej činnosti (v daňovom priznaní alebo v rámci ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti).
Keďže však zdaniteľné príjmy tohto daňovníka zo závislej činnosti, zdanené preddavkami na daň, sú nižšie za rok 2007 ako polovica základnej nezdaniteľnej sumy základu dane (47 808 korún), vzťahuje sa na neho § 46 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, ktorý sa týka minimálnej výšky dane. Zrazené preddavky na daň mu budú vrátené v plnej výške a uplatnenie predmetného poistného nebude mať, tak ako je v otázke uvedené, zmysel. Predpokladáme, že iné zdaniteľné príjmy, ktoré sa uvádzajú do daňového priznania, tento daňovník nemal.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:48