StoryEditor

Zánik životnej poistky, daň z príjmov

04.02.2008, 23:00

V roku 2007 som mala poistnú udalosť, a preto mi bolo vyplatené poistné plnenie zo životného poistenia. Zároveň s poistným plnením za poistnú udalosť mi životné poistenie zaniklo. Podlieha vyplatená suma za poistnú udalosť dani z príjmov, teda mám ju uviesť do daňového priznania za rok 2007? Za rok 2007 a 2006 som si uplatnila zníženie základu dane o zaplatenú sumu životného poistenia. Keďže poistenie zaniklo zároveň s vyplatením poistného plnenia za poistnú udalosť, a teda netrvalo až do veku 55 rokov, musím túto daň vrátiť?
Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať, pretože nie je jasné, o akú poistku (poistnú udalosť), respektíve plnenie išlo.
Napríklad od dane je oslobodené plnenie osôb, avšak okrem plnenia z poistenia pre prípad dožitia určitého veku alebo z doplnkového dôchodkového sporenia, ktoré sa zdaňujú pred výplatou zrážkou dane (19 %). To znamená, že sú daňovo vyrovnané (do daňového priznania sa môžu uviesť dobrovoľne).
To, či budete povinná zvýšiť základ dane z dôvodu, že ste si uplatnili nezdaniteľnú sumu v predchádzajúcich rokoch z titulu platenia životného poistenia, závisí od dôvodu, pre ktoré táto poistka zanikla.
Všeobecne platí, že ak životná poistka zanikla neplatením, výpoveďou, dohodou alebo odstúpením pred uplynutím doby desiatich rokov od začiatku životného poistenia alebo pred kalendárnom rokom, v ktorom daňovník dovŕši 55 rokov života, je problém a zvýšenie základu dane bude potrebné. Je však na to čas do konca roku 2010 (do troch rokov od konca roku, v ktorom k porušeniu došlo).
V otázke píšete, že za roky 2007 a 2006 ste si uplatnili zníženie základu dane z uvedeného dôvodu. Predpokladám, že išlo o roky 2005 a 2006, pretože rok 2007 si idete riešiť teraz.
Ak však išlo o vyplatené plnenie z poistenia pre prípad úrazu alebo choroby, ktoré je súčasťou životného poistenia, to sa nepovažuje za nedodržanie podmienok. To znamená, že v takomto prípade dodaniť netreba nič.
Tiež osobitne treba posúdiť, ak by išlo o doplnkové dôchodkové sporenie, kde tiež platí rôzny postup a nie v každom prípade po jeho skončení sa to považuje za nesplnenie podmienok. Sú tam rôzne dávky, pri ktorých sú rôzne podmienky na vyplatenie. Problémom je, ak ide o výplatu odstupného z tohto sporenia pred dovŕšením 55. roku života a pred uplynutím desiatich rokov od uzavretia účastníckej zmluvy. Predpokladám však, že o túto formu nešlo.
Uvedené vyplýva z § 11 ods. 8 až 13 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:29