StoryEditor

Filmové festivaly sú pre labužníkov

03.07.2007, 00:00
Cez víkend sa v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne skončil 15. ročník medzinárodného filmového festivalu Artfilm.

Už je známe, že hlavnú cenu Modrý anjel si odniesli po prvý raz v jeho histórii dva filmy (Sny rýb režiséra Kirila Mikhanovského a Pasca Srdana Golubovića) a aj to, že festival poctil svojou účasťou svetoznámy režisér Roman Polanski. Dnes sa však k Artfilmu ešte na chvíľu vrátime. O tom, aký bol a aký bude pre HN porozprával jeho prezident Milan Lasica.

15. ročník filmového festivalu Artfilm je za nami. Prvé dojmy po jeho skončení?
- Preletel veľmi rýchlo. Ako keby sa začal včera. A to najmä vďaka veľmi bohatému festivalovému programu. Keby sa tu nič nedialo, vlieklo by sa to presne tak, ako keby sme boli v kúpeľoch...

Pätnásť rokov je pomerne slušné číslo, silná tradícia. Myslíte si, že festival má perspektívu?
- Ja dúfam, že áno! Vznikol z lásky, ako súkromný podnik filmového milovníka a režiséra Petra Hledíka. Postupne ho vypiplal do dospelosti. Pred tromi rokmi však usúdil, aby filmový festival mohol ďalej pokračovať na špičkovej európskej úrovni, že treba osloviť ľudí, ktorí by mu zabezpečili profesionálnu existenciu. Aj preto sa obrátil na Forzu, ktorá sa festivalu ujala. Myslím si, že festival na strednom Považí bude pokračovať a určite sa bude filmárska rodina tešiť z jubilejného 20. ročníka.

Artfilm sa tento rok rozdelil do dvoch miest, pribudli nové sekcie, cenu Zlatý kľúč nahradil Modrý anjel. Ovplyvnila zmena dramaturgie záujem divákov o filmy?
- Nemôžem o tom hovoriť kompetentne skôr, než spoznáme konkrétny počet divákov. Určite, na každom festivale dramaturgia ovplyvňuje návštevnosť. Ale v mnohom ju ovplyvňuje aj atmosféra festivalu. Do budúcnosti by som si želel, aby Artfilm bol ešte navštevovanejší. Filmové festivaly všade vo svete sú labužníckou záležitosťou najmä pre filmových fanúšikov, bez ktorých film naozaj nemá zmysel. Napokon obaja sme na sobotnej tlačovej konferencii počuli Mariána Labudu, keď povedal, že poslaním herca je, aby zaujal divákov a pred kinami stáli fronty na lístky. Aby sa buď držali stoličiek od napätia alebo z nich padali od smiechu...

Osobnosti filmu sú už akýmsi pravidelným "inventárom" festivalov. Artfilm ich tento rok neprivítal málo...
- Filmové osobnosti v rámci Hercovej misie či udeľovania Zlatej kamery sú čerešničkou na torte. Nepotešilo by ma, keby sa Artfilm posudzoval len podľa toho, aký známy herec pricestoval na festival. Nebolo by to správne. Na druhej strane, festival bez významných osobností by nebol festivalom. Teší ma, že aj v tomto roku sme mohli v Trenčianskych Tepliciach privítať také významné osobnosti ako je Roman Polanski, Jiří Menzl, Oleg Tabakov, Marián Labuda, Mirjana Karanović či Isabelle Huppert.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:15