StoryEditor

Michael Crichton má patent na úspech

29.01.2008, 23:00

"Tento román je fikcia. Až na časti, ktoré fikciou nie sú." Týmito slovami uviedol americký spisovateľ, režisér a producent Michael Crichton na trh svoj nový román Ďalší. Rozhodnutie, ktoré časti textu vychádzajú z reality a ktoré sú fantáziou, však, ako inak, necháva na čitateľa. Crichton tak pokračuje vo svojej tradícii prepájať svet beletrie so svetom vedy a v novej knihe ponúka ďalšiu zo svojich tak trochu apokalyptických vízií našej budúcnosti. V hlavnej úlohe tentoraz stojí gén.
Papagáj, ktorý vie rátať
Napriek tomu, že Michael Crichton je spisovateľsky činný už od 60. rokov (hoci pod vlastným menom publikoval prvý román až v roku 1975), na Slovensku ho preslávila až kniha Jurský park z roku 1990. Ale to tiež až potom, čo režisér Steven Spielberg nechal Crichtonove dinosaury ožiť na filmovom plátne. Viac ako na pultoch kníhkupectiev u nás Crichton zarezonoval na televíznych obrazovkách ako producent a scenárista slávneho seriálu Pohotovosť.
Vo svojom najnovšom románe Ďalší si Crichton berie na mušku genetické inžinierstvo. V tom predchádzajúcom s názvom Ríša strachu sa zas zaoberal globálnym otepľovaním. Svojimi knihami teda reaguje na aktuálnu celospoločenskú diskusiu. Zámerne si vyberá pálčivé otázky, aby svojimi riešeniami a názormi vyprovokoval medzi čitateľmi diskusiu.
Nie je preto vôbec prekvapením, že v knihe Ďalší sa objavuje orangutan, ktorý nadáva po holandsky a francúzsky či papagáj Gerard, ktorý nemá problém s akoukoľvek konverzáciou či matematickými príkladmi. Nehovoriac o šimpanzovi, ktorého matke bol implantovaný ľudský gén a Dave je tak teraz napoly ľudoop a napoly človek.
Patentované gény
Román Ďalší rozvíja viacero zápletiek. Okrem osudov spomenutých zvieracích hrdinov sledujeme aj konanie spoločností, ktoré súperia o patent na ten ktorý gén. Jednej z nich sa napríklad podarilo od istého muža tak trochu trikom získať patent na jeho bunky, ktoré produkovali silné protirakovinové látky. Čo sa však stane, keď im ich ukradne konkurencia? A pôvodný "darca" zmizne? V hre je aj tzv. gén zrelosti, ktorý narkomanov na jednej strane zbavuje závislosti, na druhej spôsobuje, že starnú niekoľkonásobne rýchlejšie.
Crichtonova kniha tak opäť balansuje na hranici vedeckej prognózy a trileru, ktorý však má tentoraz akési pomalšie tempo. Chýba mu adekvátna gradácia. Množstvo mien, vložených vedeckých článkov a drobných dejových línií spôsobilo, že kniha tak trochu stráca kompaktnosť. Na rozdiel od svojich starších kníh ako Kongo či Sféra (ktoré sa dočkali aj filmového spracovania) sa v prípade Ďalšieho akoby nevedel celkom rozhodnúť, či dať väčší priestor vede alebo dejovej zápletke.
Ako podobné typy kníh vníma vedec? Doktor biologických vied Ľudovít Kádasi, ktorý sa zaoberá práve genetikou, Crichtonovo dielo nepozná. Aj preto sa mu ťažko hodnotí. Ako však zdôraznil pre HN, treba sa vyvarovať autorov, ktorí vedecké argumenty využívajú na podporu svojich vedeckých teórií a zväčša vytrhnuté z kontextu. "Ale sú aj veľmi hodnotné publikácie určené pre laickú verejnosť, ktoré prístupnou formou oboznamujú ľudí s najnovšími vedeckými poznatkami."
Vie, čo čitatelia chcú
Crichton je vyštudovaný lekár a svoje vedomosti aj pravidelne vo svojich dielach úročí. Vďaka svojim vedomostiam dokáže byť miestami až mrazivo reálny. Koniec koncov, pocit, že sa niečo skutočne môže stať, majú čitatelia najradšej - a Crichton s tým aj premyslene kalkuluje. Tento fakt zaručuje Crichtonovi celosvetovú popularitu. Zakrýva dokonca aj nie práve vysokú literárnu kvalitu jeho románov.
Aj pre prekladateľku knihy Ďalší Janu Kantorovú-Bálikovú bola najzaujímavejšia práve téma knihy: "Uvedomovala som si, že má veľké styčné plochy s realitou. Mnohé veci, ktoré Crichton v knihe spomína, sa už naozaj dejú," povedala pre HN. Knihu prekladala asi štyri mesiace a niektoré termíny vyžadovali aj konzultáciu s odborníčkou.
Kniha Ďalší sa u nás začala predávať pred Vianocami. Zatiaľ sa z nej predalo len niečo okolo dvoch tisíc kusov. Na porovnanie, do svetových kníhkupectiev vstúpila s dvojmiliónovým nákladom. Autor doteraz na celom svete predal vyše 150 miliónov svojich diel.

Zaujímavosti
- Michael Crichton momentálne pripravuje už štvrté pokračovanie filmu Jurský park
- román Ďalší sa ocitol na čele rebríčka bestsellerov v The New York Times
- Crichton je aj autorom počítačovej hry Amazon
- na celom svete sa predalo vyše 150 miliónov kópií jeho kníh
- z jeho televíznych projektov je najslávnejší seriál Pohotovosť

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:29